Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Skaffa dig handfasta minnen med hjälp av alginat och gips

En gipshand på en bok.
Bild: Carina Ahlskog/Yle

Vi är många som minns att vi som barn tryckte ner vår lilla handflata i gips. Det blev tavlor som ofta hängde på väggen i flera år. Att göra en handavgjutning med hjälp av alginat är nästa steg.

Om den lilla gipstavlan från förr hittade sin plats på köksväggen kommer den nya tredimensionella handen att inta hedersplatsen på byrån i finrummet.

Handen blir så detaljerad att varje liten por och skavank syns, men också det runda, mjuka och bulliga i en barnhand. Både tandläkare, specialeffektmakare använder sig av alginat, eftersom det är så exakt och smidig att använda.

Det är alginatet som bildar gjutformen och gipset är det som är avgjutningen. Vill du göra en hand med den här tekniken måste du reservera minst två timmar. Både alginatet och gipset har sin torktid.

En hand i gips.
Bild: Carina Ahlskog/Yle

Du behöver:

  • alginatpulver

  • vatten

  • termometer

  • elvisp

  • skål

  • kärl i plast till gjutform

  • gips

Viktigt att veta:

Alginat är snabbhärdande. Ju varmare vatten du använder och ju högre rumstemperaturen är, desto snabbare går det. Därför är det viktigt att läsa instruktionerna på just din produkt innan du sätter igång.

Gör så här:

Blanda alignatpulvret i vattnet och vispa med elvisp tills smeten är jämn. Häll över smeten i ett plastkärl och sätt ner handen omedelbart.

En person står med en a handen i kärl med aglinat.
Bildtext Massan är först rosa, då den stelnar blir den vit.
Bild: Carina Ahlskog/Yle

Massan är först rosa, men vitnar och stelnar på bara några minuter. Vicka lite på handen så att vakuumet släpper. Dra försiktigt bort handen. Gjutformen är klar.

Blanda till gipset enligt instruktionerna på paketet. Blanda gipset med vatten med elvispen tills du får en jämn smet. Häll gipset i alginatgjutformen, ända upp till kanten. Skaka formen försiktigt för att få bort eventuella luftbubblor. Gipset behöver härda i cirka 1,5 h.

När gipset har härdat stjälper ut alginatformen på bordet. Ta hjälp av en vanlig kökskniv och skär försiktigt ett hack i alginatet. Bryt loss bitar stegvis tills du kommer in till gipset. Ta det varsamt när du närmar dig gipset.

En halvfärdig gipsavgjuting.
Bild: Carina Ahlskog/Yle

Skrapa försiktigt bort ojämnheter med kniv eller med sandpapper. Ifall det blivit luftbubblor och hål, kan du blanda till lite gips för finjustering. Då behöver gipset härda på nytt innan det putsas.

På andra språk