Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Skådespelarfacket har godkänt ett preliminärt avtal – den historiska Hollywoodstrejken är över

Skådespelaren Jack Black står med ett plakat i handen utanför Paramount-studion.
Bildtext Skådespelaren och musikern Jack Black deltog i strejken utanför Paramount Studios.
Bild: Robyn Beck / AFP

Skådespelarfacket bryter den historiska strejken efter att ha nått en preliminär överenskommelse med film- och tv-bolagen i Hollywood. Strejken har lamslagit tv- och filmbranschen och lett till förseningar för flera filmer.

Efter en 118 dagar lång strejk har det amerikanska skådespelarfacket Sag-Aftra nått en preliminär överenskommelse med studiorna i Hollywood.

Det nya avtalet är värt över en miljard dollar, är tre år långt och höjer minimilönerna. Dessutom kan skådespelarna få en ny slags bonus för serier och filmer de medverkar i som streamas.

Avtalet skyddar också skådespelarna mot otillåten användning av AI-bilder. Just AI-bilder har varit ett orosmoment bland skådespelarna, som befarar att de kan ersättas av ”digitala dubbelgångare”.

– Vi har nått ett avtal som möjliggör att Sag-Aftra-medlemmar i alla kategorier kan bygga hållbara karriärer, sa facket efter att avtalet stod klart.

Skådespelarnas strejk tar slut på torsdag vid midnatt lokal tid, men avtalet godkänns officiellt på ett styrelsemöte under fredagen. Då klarnar också fler detaljer kring avtalet.

Ett slut på strejken innebär att Hollywood kan återgå till fullskalig produktion för första gången sen i maj.

– Jag är lättad. Det har varit tufft för många i industrin, särskilt för icke-vita personer. Vi har inte lika många möjligheter som det är. Vi är inte stora kändisar som har pengar på kontot i månader, säger skådespelaren Fanny Grande.

Historiska strejker lamslog Hollywood

Strejken inleddes i mitten av juli på grund av dåliga arbetsvillkor och låga löner. Många av medlemmarna i Sag-Aftra klarar sig inte på den lön de får som skådespelare, utan måste jobba extra.

Under strejken har skådespelarna inte fått skådespela, sjunga, göra stunts eller röstskådespela – men inte heller medverka i intervjuer eller evenemang. De har inte heller fått gå på filmfestivaler eller premiärer. 160 000 skådespelare och andra inom arbetsindustrin ingår i facket Sag-Aftra.

Strejken – som var den andra att drabba branschen i år – har lett till omfattande förseningar för flera planerade filmer, och tillsammans med manusförfattarstrejken var film- och tv- branschen förlamad under sommaren och hösten.

Manusförfattarna avslutade sin strejk i september, nästan fem månader efter att den inleddes. Då bedömdes det att strejken dittills kostat studiorna i Hollywood fem miljarder dollar.

De två strejkerna var historiska. Manusförfattare och skådespelare strejkade samtidigt senast år 1960, då Ronald Reagan var ordförande för skådespelarnas fackförbund. Strejken gällde då rätten att visa filmer på tv.

Källa: Reuters