Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

NTM-centralen: Egentliga Finland och Satakunta har flest broar i dåligt skick

Stor lyftkran och lastbil vid ett brobygge.
Bildtext En stor del av broarna i sydvästra Finland är byggda på 60- och 70-talet och många av dem når åldern då de behöver repareras så gott som samtidigt.
Bild: Tapio Termonen / Yle

Vägnätet i Egentliga Finland och Satakunta är gammalt och det syns också i broarnas skick. Närings- trafik- och miljöcentralen meddelar att kring 20 procent av landets slitna broar finns i de här landskapen.

Reparationsskulden av Egentliga Finlands och Satakuntas broar växer för varje år. I landskapen finns cirka 170 slitna broar och endast 940 broar som är i acceptabelt skick. Sammanlagt finns det 1800 broar i landskapen.

En stor del av broarna i sydvästra Finland är byggda på 60- och 70-talet och många av dem når åldern då de behöver repareras så gott som samtidigt. Kustens väderförhållanden är ytterligare ett problem som belastar strukturerna mer än normalt.

– Milda vintrar, snabba temperaturväxlingar och vägsalt är gift speciellt för broarnas betongkonstruktioner. Också jordmånen vid kusten orsakar större utgifter då det kommer till reparationen av våra broar, säger broingenjör Ari Salo till Yle.

Med den nuvarande finansieringen kan endast 10-15 broar repareras årligen. Det innebär att reparationsskulden hela tiden växer.

NTM-centralen betonar att budgeten måste stiga, annars måste viktbegränsningar och användningsförbud tas i bruk allt oftare.