Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Yles uppgifter: Terrormisstänkt 43-åring spred makabert videoklipp på Tiktok – polisen befarade ritualmord

Svartvit bild med gestalt som sträcker ut sin händer iförd en stor svart kåpa.
Bildtext Skärmdump av TikTok-videoklippet som fick CKP att reagera.
Bild: Kuvakaappaus TikTok-tililtä

Polisen misstänker en 43-årig man för terroristiska bombhot mot flera partikanslier i våras. Polisen inledde en spaningsinsats i somras efter indikationer om att mannen förberedde ett ritualmord.

Mannen som är född år 1980 greps av Centralkriminalpolisen i slutet av mars, då misstänkt för offentlig uppmaning till brott.

Enligt Yles uppgifter är mannen i fråga banktjänsteman och filosofie magister. Han bor i ett hus i Birkaland tillsammans med sin fru.

Polisen misstänker att mannen under signaturen Herra Kansa spridit nazistisk propaganda på nätet och propagerat för att stoppa politiska motståndare med våld.

På bilden ovan syns ett av de misstänkta inläggen. Signaturen hänvisar till sig själv som en av skribenterna till en bok om 21 vägar till mörkrets rike, ”till tröst för alla som planerar den här typen av dåd”. Inlägget fortsätter med en hänvisning till en mörk väg och uppger att ”endast de som kan gå genom mörkret vaknar till en ny morgondag.

Mannen ska ha gett ut pamfletter som bygger på en radikal accelerationistisk nazistisk ideologi som strävar efter att påskynda samhällelig kollaps genom terrordåd.

Polisen gjorde husrannsakan hos mannen och fann då böcker och annat material som tydde på att mannen också ägnar sig åt djävulsdyrkan.

Offerplats i skogen

Mannen tillbakavisade alla brottsmisstankar och försattes på fri fot i april, men polisen fortsatte sina utredningar.

I juni 2023 började Centralkriminalpolisen misstänka att mannen förberedde ett ritualmord. Polisen hade reagerat på ett videoklipp på Tiktok, där en svartklädd person hänvisar till ett kommande människooffer den 21 juni, vid tidpunkten för sommarsolståndet.

Mustavalkoisessa kuvassa mustaan viittaan pukeutunut hahmo pitelee päätään käsillään.
Bildtext Skärmdump av TikTok-videoklippet.
Bild: Kuvakaappaus TikTok-tililtä

Sommarsolståndet beskrivs som ett viktigt datum i en nazistisk pamflett som polisen misstänker att mannen varit med om att sprida.

Tiktok-videoklippet är inspelat i en skog där någon inrättat en offerplats eller altare av något slag. Polisen utgår ifrån att Tiktok-kontot tillhör den misstänkte mannen och att videoklippet spelats in nära mannens hus.

CKP hade fått tillstånd att avlyssna mannens telefoner och höll mannens hus under uppsikt med hjälp av kameror. Men sommarsolståndet kom och gick och ingenting tyder på att något mord skulle ha ägt rum.

Kepeistä tehty pentagrammi maassa.
Bildtext Ett pentagram av kvistar på den förmodade offerplatsen.
Bild: Silja Viitala / Yle

Yles reporter besökte platsen i oktober och hittade den förmodade offerplatsen i skogen, omkring hundra meter från mannens hus. Allt tyder på att videoklippet i fråga har spelats in där.

Polisen förtegen

Enligt Yles uppgifter är samme man nu misstänkt också för grövre brott: den omtalade serien terroristiskt motiverade bombhot mot flera partikanslier inför riksdagsvalet i våras. Mannen tillbakavisar också dessa brottsmisstankar.

Mannen uppger vidare att videoklippet med hänvisningarna till det kommande ritualmordet bara handlade om att marknadsföra en autofiktiv thrillernovell. Mannen säger också att han inte använt Herra Kansa som signatur på nätet.

Miehen somekanavilla näkynyt "alttari" metsässä.
Bildtext I det här skogspartiet har videoklippet spelats in.
Bild: Silja Viitala / Yle

Utredningsledaren, kriminalkommissarie Sanna Springare vid CKP vill inte kommentera detaljerna i den pågående utredningen för Yle.

Enligt Yles uppgifter har polisen varit intresserad av eventuella kontakter mellan den misstänkte 43-åringen och Viljam Nyman, som nyligen dömdes för bland annat grova skjutvapenbrott i terroristiskt syfte tillsammans med fyra andra personer.

Tidigare medlem i Sannfinländarna

Den misstänkte 43-åringen har tidigare varit medlem i Sannfinländarna och skrivit flera inlägg på partiets bloggsidor, men någon aktiv roll inom partiet har han inte haft. Partiets tankesmedja Suomen Perusta har publicerat en av mannens analystexter för några år sedan.

Harri Vuorenpää i halvbild
Bildtext Sannfinländarnas partisekreterade Harri Vuorenpää.
Bild: Silja Viitala / Yle

Partisekreterare Harri Vuorenpää uppger att mannen inte längre är partimedlem, men han vill inte gå in på några detaljer. Mannens medlemskap har upphört för flera månader sedan, enligt Vuorenpää.

Det här är en sammanfattande och bearbetad version av Yle Uutisets artikel: ”Metsässä salainen temppeli odottaa uhria” – Tiktok johti terrorismista epäillyn maisterin jäljille ja operaatioon rituaalimurhan estämiseksi av Tuomas Rimpiläinen, Jesse Mäntysalo, Mari Jäntti, Silja Viitala och Nanna Särkkä.