Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Palestiniern Bassem och juden Aron slår ihop sig mot det ökade judehatet i Sverige: ”Judar är oroliga”

I Sverige har anmälningar om hatbrott mot judar ökat med nära 50 procent sedan Hamas terrorattack mot Israel den sjunde oktober. - Spela upp på Arenan

Kriget mellan Hamas och Israel har lett till ökad antisemitism i Sverige. Juden Aron Boklund Tendler och palestiniern och muslimen Bassem Nasr krokar arm i kampen mot judehat.

Malmö den 4 november. En israelisk flagga bränns utanför stadens synagoga. I samma stad, dagen därpå hittas ett hakkors och en bombattrapp utanför en bostad. Personerna i bostaden har familj i Israel.

I Sverige har anmälningar om hatbrott mot judar ökat med nära 50 procent sedan Hamas terrorattack mot Israel den sjunde oktober.

– Det är ett uppskruvat läge, helt klart. Krafter bakom islamofobi och antisemitism flyttar fram sina positioner, det är otvetydigt, säger palestiniern och muslimen Bassem Nasr som är ordförande för Miljöpartiet i Malmö.

Aron Boklund Tendler och Bassem Nasr står framför ljus och ett plakat där det står Malmö tänder ljus för krigets civila offer.
Bildtext Bassem Nasr ordnade en ljusmanifestation för alla krigets civila offer tillsammans med Aron Boklund Tendler.
Bild: Sara Thorngren

Tillsammans med Aron Boklund Tendler, som är jude och har familj i Israel, har Bassem Nassr propagerat för att muslimer och judar ska kroka arm i kampen mot rasism.

Gemensamt initiativ mot rasism

I en insändare i Sydsvenskan skriver de att kriget används som en förevändning för att sprida rasistiska myter om blodtörstiga judar respektive barbariska och extremistiska muslimer.

Den gemensamma insändaren har fått beröm, men också väckt frågor bland Israelvänner.

– Folk har sagt att vi inte utsätter dem, de utsätter oss, varför ska vi då arbeta tillsammans med dem? Men jag tycker att det är självklart att vi ska göra gemensam sak. Jag ser så många likheter och det skulle öka förståelsen mellan grupperna, säger han.

Sänky jossa erilaisia tavaroita ja seinällä näkyy kuivuneita veripisaroita.
Bildtext Hamas attacker mot områden i Israel väckte enorma reaktioner i omvärlden. Här en bild från ett hus som attackerats. Blodet sitter kvar på väggarna.
Bild: Gili Yaari /AOP

Aron Boklund Tendler beskriver den 7 oktober som Israels motsvarighet till 11 september-attackerna i USA 2001.

Över 1 400 människor dödades i Hamas attack mot israeliska områden i närheten av Gazaremsan och över 200 människor kidnappades.

Israels svar på attacken var hårt och är fortfarande hårt. Enligt Hamasstyret har över 10 000 civila mist livet i Israels motattack.

”Judar är oroliga”

Att konflikten skapar starka känslor i Sverige är inte konstigt, menar Aron Boklund Tendler.

– Vi som har rötter, släkt eller vänner där blir berörda. Efter 7 oktober-pogromen fick jag ringa runt till alla mina släktingar och se till att de är okej. Och så är det ju på andra sidan också, för de som har släkt i Gaza eller på Västbanken, säger han.

Aron Boklund Tendler tittar in kameran.
Bildtext Israel är den sista utposten för judar, säger Aron Boklund Tendler. När antisemitismen blir för stor på annat håll ska man åtminstone kunna bo där.
Bild: Malin Palm

Den ökade hotbilden mot judar i Sverige skapar en oro bland den judiska befolkningen. Aron Boklund Tendler säger att många nu väljer att plocka bort sina Davidsstjärnor och andra judiska symboler.

– Jag har själv inte blivit utsatt, men det är ett ökat säkerhetsläge och alla judar är lite mer oroliga nu, säger han.

En menora med Davidsstjärnan.
Bildtext Den sjuarmade ljusstaken Menora är en vanlig symbol för judendomen.
Bild: Malin Palm

Han menar ändå att han i dag är mindre orolig för läget i Sverige än vid Gazakriget 2008–2009. Då kunde israeler inte spela en tennismatch i staden under Davis Cup-turneringen utan att tusentals demonstranter samlades för att stoppa matchen. Aron Boklund Tendler säger att stämningen var ännu mer hätsk då.

– Min gamla mamma tvingades få poliseskort bort från en demonstration för civila offer i Israels färger för att folk kastade flaskor på dem. Då kände jag att det här inte var något land för judar, säger han och fortsätter:

– I dag har det blivit bättre. Jag är orolig för antisemitismen men debatten i Sverige är inte lika enögd längre. Jag har hopp om framtiden, säger han.

Kämpar mot antisemitism inom Palestinarörelsen

Hatet mot den judiska minoriteten i Malmö har ofta kopplats ihop med att många i staden har rötter i Mellanöstern, där det finns en stor ilska mot den israeliska politiken mot palestinier.

Bassem Nasr har länge kämpat mot antisemitism inom Palestinarörelsen. Han säger att han tidigare har mött en del motstånd för sina protester mot antisemitiska slagord inom rörelsen, men i dag är många på hans sida.

– I dag känner jag mig inte lika ensam. Men förr blev jag kallad förrädare och vissa menade att antisemitism inte förekommer inom Palestinarörelsen.

Mielenosoittajia kylttien kanssa.
Bildtext En av många demonstrationer för Palestina och Gaza. Den här i London i oktober.
Bild: Lehtikuva

Varför är det svårt att få bort antisemitismen inom Palestinarörelsen?

– Konflikten i Mellanöstern är nära förknippad med religiösa aspekter, och därför sätter vissa likhetstecken mellan judar och Israels regering å ena sidan och Hamas eller IS och muslimer å andra sidan.

Hur ser du på demonstrationerna för Palestina som ordnas runt om i världen i dag?

– Det är självklart att folk ska få demonstrera för Palestinas rätt att inte vara under ockupation och att palestinier inte ska få sina mänskliga rättigheter kränkta. Men så förekommer det saker som är väldigt olyckliga på demonstrationerna, men det är viktigt att inte låta en högljudd minoritet styra samtalet.

Ljusmanifestation för att hedra civila offer

I oktober ordnade Aron Boklund Tendler och Bassem Nasr en ljusmanifestation för att hedra alla civila offer som dödats i kriget mellan Israel och Hamas. På Möllevångstorget i Malmö samlades flera hundra personer med olika bakgrund. Både kippor och slöjor syntes i folkvimlet.

– De flesta manifestationer som ordnas i Malmö kopplas till vem som har skuld och vem som har rätt och fel. Men jag tänkte att det kanske också finns något inom oss som bara vill sörja. Så ljusmanifestationen byggde på det behovet, säger Nasr.

Aron Boklund Tendler och Bassem Nasr står framför ljus och ett plakat där det står Malmö tänder ljus för krigets civila offer.
Bildtext Vännerna Bassem Nasr och Aron Boklund Tendler sörjer de civila offren i kriget tillsammans.
Bild: Sara Thorngren

Ljusmanifestationen beskrevs av deltagarna som en oas, där de politiska åsikterna lades åt sidan. Muslimer, judar, kristna och politiker från flera olika läger besökte manifestationen som hedrade de civila offren.

– Förhoppningsvis kunde manifestationen täcka behovet att möta andra, dela sorg, utan att känna att man måste försvara eller attackera någon annan, säger Nasr.