Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Studiebesök viktigt rekryteringssätt för företag: ”Viktigt att vi blir kända bland studerande”

En grupp med människor går i en korridor.
Bildtext En grupp med Novia-studerande fick bekanta sig med NTM i Närpes.
Bild: Juho Teir / Yle

Inom ramen av två projekt på Novia har studerande gjort företagsbesök i Sydösterbotten. För studerande är det ett bra sätt att bekanta sig med arbetsmöjligheter och för företag ett sätt att rekrytera arbetskraft.

Tony Saarenpää och Carl Petterson studerar el- och automationsteknik för tredje året på Novia i Vasa och de är nöjda med möjligheten att göra företagsbesök.

– Det har varit riktigt roligt att se vilka alla möjligheter det finns att jobba eller att göra slutarbete, säger Saarenpää och får medhåll av Petterson.

– Det har varit lärorikt att få se hur det ser ut med jobb här i Österbotten. Det har varit en riktigt givande dag.

Under dagen har de besökt ett flertal företag i Sydösterbotten, Kone-Ketonen och Electrocon i Kristinestad samt Närko och NTM i Närpes. Varken Saarenpää eller Petterson är särskilt bekanta med de företag de besökt.

– Jag har nog hört talas om något av dem, men inte riktigt vetat vad de håller på med, efter idag så vet man mycket mera, säger Petterson.

– NTM och Närko är de som man hört om, men aldrig besökt. Så det är mycket nytt, säger Saarenpää.

Kan ni tänka er att jobba här i framtiden?

– Det är lite på annan ort, men får man en bra chans så far man väl vart som helst, säger Kvevlaxbon Saarenpää.

Två unga män med orangea västar på.
Bildtext Tony Saarenpää och Carl Petterson fick bekanta sig med bland annat karosseriföretaget NTM under en företagsbesöksdag.
Bild: Juho Teir / Yle

Besöken utförs inom projektet Praktik 2.0 och Novia-hub Sydösterbotten och ledare för projekten är Petra Ylitalo.

– Det här är den andra företagsbesöksresan som vi ordnar. Det som är nytt den här gången är att vi samarbetar med en lärare och vi kommer hit inom ramarna av en kurs.

– Det här fungerar bättre, man får en bättre matchning, att företagen får träffa rätt slags studerande. Senast bjöd vi mera allmänt in vem som helst från Novia och då blev inte matchningen riktigt lika bra.

Projektets fokus är att utveckla samarbetsmöjligheter och att öka synligheten och kontakten med näringslivet och företag i regionen.

– Här har det kommit fram att de behöver ingenjörer på alla de företag vi har besökt idag. Det finns verkligen intresse för våra studerande, säger Ylitalo.

Vad hoppas du det här leder till?

– Jag hoppas det ska leda till att någon skulle göra ett slutarbete eller kanske prova på att komma och sommarjobba här. Projektet hoppas jag lever vidare på något sätt genom nya projekt tillsammans med olika aktörer här i sydösterbotten, och kanske att vi får mera etablerad fast verksamhet för Novia i Sydösterbotten.

En grupp med studerande sitter i ett mötesrum och lyssnar på ett framförande.
Bildtext NTM erbjuder årligen praktikplatser och möjlighet att göra slutarbete vid företaget.
Bild: Juho Teir / Yle

För NTM är det välkommet med studiebesök. Karosseriföretaget har redan en längre tid uttalat sig om bristen av arbetskraft och Eva-Lena Gullans, som är personalutvecklingschef på NTM, hoppas att det bland Novias studerande finns några framtida NTM:are.

– Det hoppas jag verkligen. Vi behöver kontinuerligt och på lång sikt mera resurser.

– Jag skulle säga att det är viktigt att vi blir kända bland studerande. Sedan när de ska göra slutarbeten och ha sommarjobb och fastanställningar så vet de om oss och vad vi sysslar med.

Enligt Gullans besöker studerandegrupper regelbundet företaget och det leder till att företaget så gott som hela tiden har någon som gör sin praktik eller sitt slutarbete på företaget.

– Det är jättebra att vi får hit studerande och ungdomar så vi kan visa upp oss och kan hålla upp kontakten så de vet om oss och vad vi står för.

Diskussion om artikeln