Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

Norrena & Frantz: ”Han väljer hellre dataspelen och kompisarna än mig, sin gravida fru”

man spelar tv-spel och jublar, kvinna ser tveksamt på honom

Hobbyer må vara hur trevliga och viktiga som helst, men ibland går de överstyr.

Det här framgår med all önskvärd tydlighet då vi läser veckans brev till Relationspodden.

Det går helt enkelt inte att ha en fungerande relation med någon som helst vill sitta inlåst i ett rum och plinka på en gitarr dygnet runt.

Det är heller inte rättvist att den som har ett passionerat intresse för golf eller jakt tillbringar varje helg borta från hemmet, medan den andra ensam ska ta hand om hushåll och familj.

Men visst går det ju att få in både kärlek, familjeliv och hobbyer i vardagen, om man är villig att kompromissa.

Så gör till exempel signaturen Älgen här nedan, som vet att hon inte kommer att få många sömntimmar de helger sambon är på älgjakt, men ändå vill unna honom detta andningshål i den stressiga småbarnsvardagen.

Rätt många av veckans brev visade att just oviljan att kompromissa kring fritidsintressen och hobbyer kan bli dösstöten för en kärleksrelation.

Ett tankeväckande och lärorikt avsnitt med andra ord! Och en riktigt rysare till berättelse i början av avsnittet. Lyssna om du är modig.

När hobbyn konkurrerar med kärleken

37:56

Jag unnar min sambo några jakthelger per säsong

Min sambo håller på med älgjakt. Vi lever mitt i de yraste småbarnsåren, ett av våra barn är väldigt krävande och ingen av ungarna sover nätterna genom.

Jag orkar helt enkelt inte vara ensam med barnen många helger under älgjaktssäsongen, men vi har kommit överens att sambon ändå kan vara med några gånger per säsong.

Jag vill ge honom den friheten. Småbarnsvardagen utan egentid och hobbyer kan kännas tung.

Älgen 35

Han väljer ständigt något annat än mig

Min man sitter framför datorn varje kväll från kl 19 framåt. Han fortsätter spela långt in på natten så sexlivet lider också.

Han tycker vi spenderar tillräckligt med tid ihop varje dag då vi äter middag tillsammans framför TV:n. Båda är då trötta efter jobbet och zonar ut framför något meningslöst tv-program.

Det här tycker han räknas som kvalitetstid och han förstår inte varför jag blir ledsen då han på helgerna föredrar att hitta på saker med kompisarna istället för sin gravida fru.

Trött och ignorerad, 27 år

Det brinner

Jag har en hobby som av sin natur går ut över hela familjen, dvs. frivilliga brandkåren.

Jag har hållit på med det sedan jag var 10 år gammal och det har blivit som en livsstil. Larmen kan komma precis när som helst och då släpper man allt och rycker ut.

Storm eller åskväder på kommande? Sorry - kan inte fara någonstans med familjen, för jag måste vara på 10 minuters avstånd från brandstationen ifall det skulle komma ett larm.

Jag var sådan här redan då jag och min fru träffades, så hon har vetat om det och accepterat det från första början. Självklart har det hänt att hon blivit frustrerad eller irriterad och det har hon all rätt till.

Brandkårist javisst 39

Håller låg profil med mitt modellbyggande

Jag lyckades sumpa ett förhållande pga min hobby, så vid nästa förhållande hade jag packat ner allt och tog inte längre fram mina modellbyggen.

Nu 13 år senare har jag levt för mig själv ett tag och börjat samla lite igen. Har inte riktigt utrymme för denna hobby hemma, men samlar på mig grejer ändå.

Men fortfarande håller jag låg profil, för i små byhålor finns ingen förståelse för mera avvikande för hobbyer för vuxna.

Jag har tröttnat på att umgås med folk, för jag är aningen udda och de är så TRÅKIGA med sitt snack om alkohol, idrott, jakt, fiske eller hur mycket de jobbar med huset på fritiden.

Modellbyggaren 48 med autismspektrumdiagnos