Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Luftmotståndet är en större bov än tyngden när elbilen drar en släpvagn

Hur mycket påverkas elbilens räckvidd när den drar en släpvagn? - Spela upp på Arenan

Det pratas ofta om hur köld påverkar elbilars batterikapacitet men mer sällan om lastens betydelse. Johan Gullmets utmanar batteriet genom att koppla en tung släpvagn efter elbilen och upptäcker charmen i att ligga i suget efter en lastbil.

Jag har följt med elförbrukningen under flera turer mellan Närpes och Ekenäs med elbil. I videon är det bara en resa som jag har dokumenterat men efter den har jag åkt sträckan en gång till.

Ambitionen är att kartlägga hur mycket mera el som krävs när en släpvagn kommer med i bilden. Visst påverkas förbrukningen en hel del men på det stora hela visar testet att det är möjligt att använda elbilar till att dra.

Ved lastas på släpvagn.
Bildtext I Närpes lastade vi släpvagnen full med ved.
Bild: Johan Gullmets / Yle

Precis som bilar som går på fossilt bränsle kan energiförbrukningen beräknas per 100 kilometer. En bensinbil kan till exempel använda 7 liter bensin på 100 kilometer. För en elbil betyder det här förbrukade kilowatt-timmar på 100 kilometer.

Förutom släpet påverkas räckvidden naturligtvis också av andra faktorer, som väder och körstil. När jag gör testet i videon är det varmt utomhus och någon egentlig uppvärmning behövs inte i bilen.

Hur fort du kör har en stor effekt på förbrukningen. Den genomsnittliga hastigheten i mitt test är 80 km/h och längden är 350 kilometer, mellan Närpes och Ekenäs.

EkipageFörbrukning (kWh/100 km)
Inget släp16
Tom släpvagn utan kåpa18,4
Tom släpvagn med kåpa22,5
Full släpvagn med kåpa24,8

Luftmotståndet verkar spela en större roll än vad jag trodde från början. Att köra en tom släpvagn utan kåpa kräver nämligen betydligt mindre el än med kåpa.

Den lägsta förbrukningen jag har lyckats komma ner till är 13 kWh/100 km. Det går dock inte på landsvägar utan gäller för lugn stadskörning.

Elbil som drar släpvagn.
Bild: Johan Gullmets / Yle

Fördelen med att ligga bakom en lastbil

Jag upprepade testet i slutet av oktober då termometern visade endast tre grader utomhus. Då var jag säker på att få ett betydligt sämre resultat än tidigare. Jag lyckades ändå få en lägre förbrukning under den första halvan av sträckan.

Från Närpes och fram till Huittinen körde jag nämligen efter en lastbil. På den här sträckan varierar hastigheten många gånger mellan 80 och 100 men lastbilen körde exakt 85 km/h hela tiden. Min mätare visar kanske lite för mycket men i varje fall höll vi en jämn fart hela tiden.

Jag kände mig som en tävlingscyklist som utnyttjar vindsuget efter den som drar. I vanliga fall brukar jag köra förbi lastbilar vid lämpligt tillfälle men nu insåg jag att de ger mig en möjlighet till att spara energi.

Den dagen lyckades jag köra mellan Närpes och Huittinen på under 24 kilowatt på 100 kilometer. Den andra delen av resan gick på 26,3 kw/100km men då fick jag plöja vinden på egen hand.

Titta på videon så får du se hur hela testet går till. I videon förklarar jag också varför elbilar aldrig kan köra så långt som tillverkaren uppger.

Gullmets - om allt som inte fungerar

Serien Gullmets handlar om små och stora problem i vardagen.

Följ med via @johangullmets. Hör gärna av dig med tips vi insta eller epost.