Monåborna tar vattenproblemen med ro: ”Folk har blivit för bekväma av sig”
Förra veckan hittades bakterier i vattnet i Monå i Nykarleby för andra gången i höst. De rikliga regnmängderna har ställt till med problem för de små vattenandelslagen.
Under hösten har invånare på flera håll fått vänja sig med att dricksvattnet ska kokas eftersom det innehåller bakterier.
De rikliga regnmängderna har gjort att ytvatten sipprar in i grundvattenbrunnar. Det här har ställt till med problem inte minst för mindre vattenandelslag i till exempel Esse, Nyby och Monå.
För Monåbornas del är det nu andra gången i höst de har fått uppmaningen att koka sitt vatten om det ska drickas eller användas i matlagning. Flera personer som Yle Österbotten talar med verkar ändå ta det med ro.
– Inte ser jag det som något större problem. Senast var det borta i lite över en vecka, men man vänjer sig, säger taxichauffören Daniel Högberg.
Senast var det borta i lite över en vecka, men man vänjer sig
Daniel Högberg
Han påpekar att vattnet trots allt är okej att tvätta sig med. Det går också bra att diska i det om man torkar disken ordentligt efteråt.
– Inte är det något märkvärdigt. Jag tror folk har blivit för bekväma av sig nuförtiden.
Tills kranvattnet är okej att dricka igen köper Högberg vatten för matlagning. Det gör också andra Monåbor Yle Österbottens reporter knackar på hos. Somliga kokar också upp större mängder vatten att använda i matlagning under några dagar.
Bara en person säger att vattenproblemen börjar gå honom på nerverna.
”Aldrig sett något liknande”
Knuts vattenandelslag förser omkring 50 hushåll i Monå med vatten. Det har varit problem med bakterier även tidigare, men i år verkar det värre än vanligt på grund av den stora nederbörden.
– Det är ett jätteproblem. Jag har inte sett något liknande, säger andelslagets ordförande Stefan Björkman.
I och med att man har haft bakterier i vattnet tidigare kunde man enligt Björkman börja med klorering redan en timme efter att vattenprover visade på koliforma bakterier i mitten av förra veckan.
– Om det fortsätter så här får vi ta till drastiska åtgärder, säger Björkman.
Drastiska åtgärder innebär i det här fallet att man dikar runt andelslagets två grundvattenbrunnar, tätar med plast och fyller upp med krossgrus för att hindra ytvattnet från att sippra in. En ytterligare åtgärd kan vara att förbättra UV-ljusfiltreringen som ska ta bort bakterier ur vattnet.
Utöver UV-ljuset går vattnet genom en sandfiltrering när det pumpas upp.
Miljöhälsan Kallan tar nya prover på vattnet i Monå på tisdag förmiddag.