Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Kommundirektören kan komma att sälja sitt kontor – Mörskom kommun vill göra sig av med överflödiga byggnader

En man med skägg står framför en röd tegelbyggnad från 70-talet.
Bildtext Kommundirektör Esa Ukkola säger att användningsgraden på ämbetshuset är väldigt lågt och att de kunde klara sig med färre kvadratmetrar.
Bild: Hanna Othman / Yle

Enligt Mörskoms fastighetsstrategi ska kommunen göra sig av med byggnader som de inte använder. Just nu är kommunens ekonomi i trångmål.

Mörskoms kommunstyrelse har redan gett grönt ljus för att sätta ämbetshuset, Kankböle stenskola och Kankböle träskola till salu. Ännu behövs fullmäktiges godkännande.

– Vi förväntar oss inte få väldigt mycket pengar för byggnaderna om vi säljer dem, men åtminstone behöver vi då inte betala för underhåll och renoveringar, säger kommundirektör Esa Ukkola.

Faktum är att kommunen äger sju fastigheter, vilket innebär 16 byggnader. Byggnaderna uppskattas vara värda 4,9 miljoner euro, men skulle behöva renoveras för 2,65 miljoner euro.

En man sitter vid ett bord i ett kontor, på dörren står det kommundirektör.
Bildtext Kommundirektören på sitt asketiska rum. Ämbetshuset borde moderniseras, vilket kostar pengar.
Bild: Hanna Othman / Yle

En av fastigheterna som man planerar att göra sig av med är ämbetshuset, Mörskoms version av ett stadshus. Huset står på Ämbetsvägen i Mörskoms centrum.

Den ena ändan av huset är från 1950-talet, här finns nuförtiden ett bibliotek. I den andra ändan som är från 1970-talet sitter tjänstemännen, i praktiken förvaltningen, tekniska sidan och välfärdstjänsternas kontor.

– Vi är bara sju personer som jobbar här i huset, det är onödigt många kvadratmeter per person. Huset är inte helt värdelöst, men det borde moderniseras, säger Ukkola.

En kvinna sitter vid en desk i ett bibliotek.
Bildtext Bibliotekarie Anne Vilminko har full koll på biblioteket i ämbetshuset. Förr användes en del av biblioteket vid fullmäktiges möten, men nuförtiden hålls de i den nybyggda Myrskylän koulu.
Bild: Hanna Othman / Yle

Det finns en del tomma fastigheter i centrum av Mörskom, och ifall kommunen lyckas sälja ämbetshuset så är tanken att de kan flytta in i någon av dem istället. Högst antagligen på hyra.

– Så klart måste vi ändå först räkna ut om det blir billigare att hyra eller att äga fastigheten innan vi fattar beslut. Men vi kommer knappast att bygga eget nytt, säger Ukkola.

Genast som kommunfullmäktige beslutar att ämbetshuset kan säljas sätts processen igång, och Ukkola tror att affärerna kan göras på nästa års sida.

Apotek i röd tegelbyggnad.
Bildtext Intill ämbetshuset ligger apoteket och hälsostationen. Kommunen äger också den här byggnaden, men det är inte den som ska säljas.
Bild: Hanna Othman / Yle

I de två skolbyggnaderna i Kankböle fungerade en skola ända fram till år 2010, då kommunen beslöt att centralisera skolgången till Kyrkbyn.

I stenskolan finns en hyresgäst i bostadsdelen av byggnaden. Träskolan används av bland annat medborgarinstitutet Wellamo. Under 2022 bodde ukrainska flyktingar i huset.

Under de senaste åren har det gjorts en hel del renoveringar på de andra kommunägda fastigheterna. Myrskylän koulu fungerar nu i en helt ny byggnad som stod färdig för två år sedan.

Gammal gul träbyggnad.
Bildtext Kankböle träskola kan komma att säljas.
Bild: Milena Hackman / Yle

Daghemmet Helmitarhas gamla del ska ersättas med en helt ny byggnad, arbetet pågår där som bäst.

Kommunen äger också några radhuslängor som borde antingen renoveras eller rivas i framtiden. Kommunen planerar också sälja skog och mark för att fylla på kassan.

– Statsandelarna har minskat så rejält att vi måste agera. Därför är förslaget för fullmäktige också att vi höjer kommunalskatten nästa år med en procent, från 8,86 till 9,9, säger Ukkola.

Grävmaskin intill väg, i bakgrunden några hus.
Bildtext Mörskom säljer tomter intill Kyrkträsket. Varje köp hämtar pengar till kommunen.
Bild: Hanna Othman / Yle

Han säger att det hette att Mörskom skulle få 1,5 miljon euro i statsandelar då välfärdsområdet körde igång. I verkligheten fick de i år 1 miljon.

För nästa år såg det först ut som att de får 600 000 euro, men under hösten sänktes det ytterligare till 400 000 euro.

Efter att Mörskom betalat hemkommunersättning till Orimattila som sköter skolgången för finska elever från årskurs sju uppåt, och till Lovisa där alla svenskspråkiga elever går, så blir kommunen 465 000 euro på minus.

– Vi är förlorare i omställningen till välfärdsområden. Det låter inte som att vi kommer att få hjälp från staten, så vi måste själv sätta ekonomin i skick, säger Ukkola.

En röd tegelbyggnad i Mörskom i skymning.
Bildtext Den delen av ämbetshuset som ligger till vänster i bilden är från 1950-talet medan den högra är från 1970-talet.
Bild: Hanna Othman / Yle

Han lovar ändå att de svenskspråkiga dagisbarnen och eleverna också i fortsättningen ska få gå i Lovisa i skola.

Mörskoms kommunfullmäktige ska behandla fastighetsstrategin och skatteprocenten på sitt möte måndagen den 13 november.

Ukkola tror att det blir diskussion om besluten.

En man med skägg och tröja står mitt i Mörskom centrum.
Bildtext Esa Ukkolas prövotid har precis tagit slut och han planerar nu att börja leta efter en bostad i Mörskom. Tillsvidare bor han i Tusby.
Bild: Hanna Othman / Yle

Diskussion om artikeln