Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Uppgifter: Honka ger upp ligahoppet – söker inte om licens för nästa säsong

Uppdaterad 10.11.2023 22:36.
Dario Naamo och Ville Koski har tackat av Honkafansen.
Bildtext I söndags lämnade Honkaspelarna besviket planen efter säsongens sista ligamatch – nu tyder mycket på att man inte återvänder tillbaka till ligaplanerna nästa år.
Bild: Walter Kronqvist / Yle

I dag är deadline för att skicka in ansökan för ligalicens. Och i Esbo ser det inte ljust ut. Både Helsingin Sanomat och MTV uppger att Honka inte kommer att söka om licens för nästa år.

Det var under förra veckan som det framgick att Honka befinner sig i ekonomisk knipa. Efter att man förlorat kampen om Europakval mot VPS var kaptenen Henri Aalto i söndags ytterst besviken på klubbens sätt att sköta situationen.

– Det här är en svår bransch och det är mycket som händer ute i världen. Vi är vuxna och fattar det, men man måste kunna ha respekt för varandra och inte vara tyst då det händer saker, sa Aalto då.

MTV uppgav på fredagen att han och hans lagkamrater fortfarande inte fått den lön som borde ha betalats före november. Nu uppger både Helsingin Sanomat och MTV att Honka inte kommer att söka om licens för spel i ligan nästa säsong.

– Honka kommer inte att ansöka om ligalicens för nästa säsong, ska Aalto ha skickat till lagkamraterna enligt MTV.

Dörren öppnas för Gnistan?

Esport, bolaget som styr Honka, har rapporterats ha skulder på närmare 800 000 euro. Om Honka inte ställer upp i ligan är Gnistan först i kön med att få förfrågan.

Åggelbylaget har bekräftat att man sökt om ligalicens för säkerhets skull. Det har också nästa lag i kön – KTP som i år degraderades från ligan – gjort.

I dag var den sista dagen för att skicka in licensansökan. Besked om beviljade licenser väntas komma om en dryg månad.

Honka gjorde sin första sejour i ligan mellan 2006 och 2014, då man tog tre FM-silver och vann cupen. Då var det Pallohonka Oy som drev laget, men efter säsongen 2014 bröts samarbetet med FC Honka ry, som har hand om serieplatsen.

Klubben spelade i tvåan 2015 och 2016, och steg efter ett år i ettan till ligan. Sedan återkomsten 2018 har man tagit två FM-brons.