Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Joel Blomqvist är ett steg från NHL-debuten – kallades upp efter dubbla målvaktsskador: ”Han har spelat väldigt bra”

Joel Blomqvist räddar ett skott.
Bildtext Joel Blomqvists äventyr på andra sidan Atlanten har börjat bra.
Bild: Charles LeClaire-USA TODAY Sports

När Pittsburgh åkte på en andra målvaktsskada fick Joel Blomqvist rycka in som reservmålvakt i Los Angeles. Nykarlebykeepern har haft en lyckad säsongsstart i AHL – och lovordas av Penguins tränare.

Just nu lever Joel Blomqvist NHL-drömmen.

Med både Tristan Jarry och Alex Nedeljkovic borta har Pittsburgh Penguins fått kalla upp hjälp från farmarlaget Wilkes-Barre/Scranton Penguins. I förra nattens bortamatch mot Los Angeles Kings vaktade svensken Magnus Hellberg målet – och Blomqvist satt som reserv på bänken.

21-åringen blev blixtinkallad efter att Jarry fått en smäll i skallen i matchen innan och hann med ett frivilligt morgonpass på matchdagen.

Pittsburghtränaren Mike Sullivan talade varmt om Blomqvist inför matchen, som hans lag till slut vann med 4–3 efter förlängning.

– Han har spelat väldigt bra i höst. Han är en jätteduktig målvakt, en stortalang för vår klubb, sa Sullivan för pressen.

Hur länge får Blomqvist vara kvar?

MuIK-produkten fick alltså inleda sin första säsong i Nordamerika i farmarligan. Och Blomqvist har gjort det bra i Wilkes-Barre/Scranton Penguins.

Saldot hittills är sju matcher med en räddningsprocent på 92 och bara 1,91 insläppta mål per match i snitt.

– Vi följer hans utveckling med spänning. Han positionerar sig bra, läser spelet väl och behöver bara helt enkelt få spela matcher, fortsatte Sullivan.

Penguins tar till näst emot Buffalo natten till söndag finsk tid. Det återstår att se hur lång Blomqvists besök i NHL blir – Jarry lär nämligen inte vara borta värst länge.

– Enda utmaningen är att han inte får upp ögonen ordentligt på grund av svullnaden i ansiktet. Vi får vänta och se, men jag tror att han är redo då den avtagit, menade Sullivan.