Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Kulturkarnevalen – en finlandssvensk smältdegel

Två ungdomar tittar mot kameran, den ena visar "rockhornen" med handen
Bildtext Alvin har kommit från från Helsingfors och Teo från Korsholm för att delta i Kulturkarnevalen i Vasa.
Bild: Roger Källman / Yle

Som bäst har ett 200-tal ungdomar från runt om i Svenskfinland samlats i Vasa för att umgås och pröva på olika former av kultur. Det är den 21:a upplagan av Kulturkarnevalen som pågår.

Dans, K-pop, speldesign, modeskapande, klättring, skrivande, musikal… det finns massor av kulturyttringar representerade.

Eva-Helén Ahlberg är producent för Kulturkarnevalen. Hon säger att det är lika roligt varje år.

– Det är så fantastiskt att se alla glada, positiva ungdomar och energiska labbledare, säger hon.

Trashion – nytt av gammalt

I ett av klassrummen sitter en grupp och skissar på olika modedesigner. Det handlar om trashion – alltså en kombination av trash och fashion, sopor och mode.

– Det här är spännande också för mig som ledare, säger designer Heidi Wikar. Jag har köpt in gamla kläder från loppis, sånt som blivit över – och utgående från det ska vi skapa nytt.

En textilslöjdsal, ungdomar sitter vid borden och designar kläder, en kvinnlig lärare tittar mot kameran.
Bildtext Heidi Wikar skapar nytt mode av gammalt mode.
Bild: Roger Källman / Yle

Uppgiften som deltagarna har fått är att skapa ett större plagg, samt en väska att bära mobiltelefonen i, samt ytterligare en accessoar. Till varje ny sak ska man använda minst tre olika material från de gamla föremålen.

– Det här är ett ganska roligt sätt att tänka på vad man kan göra med det man har, att återanvända, säger Wikar.

Spelbranschen – en miljardbusiness

Ludde Sandbacka leder en workshop i spelutveckling. Deltagarna experimenterar med att designa 2D-plattformer.

– Varje år blir spelen mer komplicerade och det krävs mera för att hålla publiken intresserad. Det krävs nya, fräscha idéer säger han om spelbranschen.

En lärare och två kursdeltagare sitter vid datorer och designar spel.
Bildtext Speldesign pågår tillsammans med Ludde Sandbacka.
Bild: Roger Källman / Yle

En av deltagarna är Elliot från Malax. Han har varit intresserad av spel och speldesign sen han var liten och kan också tänka sig att börja jobba inom branschen.

– Jag gillar platformers och farming-RPG:s. Jag skulle gärna jobba som creative director på något företag, säger han om framtidsplanerna.

Återkommande deltagare

I bandlabbet har cirka ett dussin musikintresserade ungdomar samlats. Teo från Korsholm hörde om Kulturkarnevalen via Finlands Svenska Skolungdomsförbund.

– Jag tycker om att spela musik, och det kan bli kul att träffa andra som gillar det, säger han.

Alvin från Helsingfors är en av de mera långväga deltagarna. Det här är faktiskt hans tredje Kulturkarneval.

– Jag gillar att uppträda och kanske få spela med band och så där, säger Alvin, som har planer på att studera biokemi och har musiken som ”plan B”.

Som Stafettkarnevalen... men för kultur

Initiativet till Kulturkarnevalen togs en gång i tiden av skådespelaren Mikael ”Gusse” Andersson. Han fungerar som konstnärlig ledare och har varit med under alla år.

– Det var vid millennieskiftet som jag började tänka på att vi har ett tomrum vad gäller evenemang för konst och kultur. Jag pratade med lärare, rektorer och så vidare… alla blev eld och lågor.

En man och en kvinna i mörkblå tröjor ler mot kameran
Bildtext Mikael ”Gusse” Andersson tog initiativet till den första kulturkarnevalen och Eva-Helén Ahlberg som är producent för Kulturkarnevalen.
Bild: Roger Källman / Yle

Kulturkarnevalen är en smältdegel för ungdomar från hela Svenskfinland. Det blir möten och vänskapsrelationer mellan olika regioner, mellan olika dialekter…

– Jag glömmer aldrig hur jag i Grankulla år 2007 hörde några Sibboelever tala om att ”vi har Närpesbor i vårt labb… men de är helt OK”!

Kulturkarnevalens webbplats

Diskussion om artikeln