Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Nytt rekord för Kjell Simosas Näsdagsspektakel – samlade in över 70 000 euro till världens barn!

Uppdaterad 11.11.2023 08:17.
Kjell Simosas och Yle Extrems Näsdagssändning kryddades med tokigheter, roligheter, lite allvar – och Kjell Simosas i egen hög person. - Spela upp på Arenan

De senaste åren har Svenska Yle koncentrerat sin Näsdagsinsamling till Kjell ”from Hell” Simosas maratonsändning, och det har gett resultat. Årets insamling slår igen ett nytt rekord!

Yle Extrem och programledaren Kjell Simosas har sniffat till sig en dunderkur mot höstgirighet. Släng in Kjell i en studio och gör en 66 timmar, 6 minuter och 6 sekunder lång sändning i radio och på Yle Arenan – det öppnar nästäppan i välgörenhetskranarna och det rinner ut pengar!

72 588 euro! Den fantastiska summan lyckades Kjell Simosas och Yle Extrem få in till Näsdagsinsamlingen medan maratonsändningen höll på.

Summan får extra mycket tyngd när den ställs i jämförelse med de tidigare insamlingarna. I fjol kändes 57 863 euro som mycket, det var ju till och med rekord! Men när rekordet stiger med nästan 15 000 euro bleknar förra årets summa.

Det nya rekordet är alltså över 25 procent bättre än det förra!

Rekordinsamlingen fick rekorddonation från Åland

En starkt bidragande orsak till årets framgång heter Anders Wiklöf. När Kjell Simosas och Anne Hietanen ringde upp den åländska affärsmannen Wiklöf i direktsändning fick de honom att donera 10 000 euro. Det är den största enskilda donationen till Svenska Yles Näsdagsinsamlingar genom tiderna.

Anders Wiklöf framför fredsmonument i Mariehamn
Bildtext Ålänningen Anders Wiklöf visade Fastlandsfinland hur man donerar på riktigt (arkivbild).
Bild: Bengt Östling / Yle

Men det ska påpekas att också utan Wiklöfs insats skulle årets insamling ha slagit rekord.

Så frågan som återstår: Är 72 588 euro mycket eller lite?

Den summan kan ge 2 419 barn skolböcker i ett år, eller 4 269 barn får skolmat i en hel månad. Det är ganska mycket!

Utöver de som donerade till Yle Extrems och Kjell Simosas insamling finns det en hel del givmildhet också på övriga håll i Finland. Den stora Näsdagsinsamlingen fick ihop sammanlagt över 1,6 miljoner euro i år.

Summan stiger ännu eftersom Näsdagsinsamlingen pågår året ut. Besök Näsdagens webbplats för att göra en donation.

Vad då Näsdagen?

  • Näsdagen är en kampanj som samlar in pengar till världens barn.

  • Näsdagen ordnas runt om i hela landet en gång om året i oktober eller november. I år firas Näsdagen 10.11.2023.

  • Näsdagen har sina rötter i Storbritannien där den första Näsdagen, Red Nose Day, firades redan 1988. Till Finland kom Näsdagen år 2007.

  • Näsdagen hjälper världens barn genom att samla in pengar för nio organisationers långvariga utvecklingssamarbetsprojekt i Afrika, Asien och Sydamerika.

  • De nio organisationerna är: Finlands UNICEF, Finlands Röda Kors, Kyrkans Utlandshjälp, Fida International, Rädda Barnen, Plan International Finland, Solidaarisuus, Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus SASK och Finska Missionssällskapet.

  • Näsdagen har fyra teman som pengarna används till: Hälsa, trygghet, utbildning och näring.