Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Det blir allt svårare att hitta luciakandidater: ”Vi måste diskutera om vi ska ha en omröstning överhuvudtaget”

Luciakrona i höstig skog
Bildtext Bildsättningsbild. Det blir svårare att hitta luciakandidater på flera håll i Svenskfinland.
Bild: Mostphotos

Just nu pågår luciaomröstningar runt om i Svenskfinland, men i Åbo ser läget annorlunda ut – här har man i år inte lyckats få tillräckligt många kandidater. När intresset för att bli lucia minskar behöver Folkhälsan fundera på nya lösningar.

I början av november meddelade Folkhälsan i Åbo att det inte blir någon luciaomröstning denna gång – det är för få kandidater som har nominerats. Det här är inte något unikt, utan också i till exempel Borgå, Esbo och Vasa har man haft allt svårare att hitta kandidater.

Regina Strandberg, verksamhetsledare för Folkhälsans förbund i Åboland, säger att det såklart är tråkigt att det inte blir någon omröstning denna gång, men hon förstår samtidigt att det är många unga som inte har tid i dagens värld.

– Åbo lucia har vuxit och det kan handla om upp till 35 uppdrag på en vecka. Det betyder att tjejerna måste vara lediga från skolan, oftast gymnasiet. Det fungerar inte att vara borta en hel vecka i dagens gymnasievärld.

En kvinna med axellångt, blont hår.
Bildtext Regina Strandberg upplever fortfarande att lucia är en viktig tradition i Svenskfinland, men att den måste uppdateras enligt dagens värld.
Bild: Maj Lundström / Yle

Luciauppträdanden ordnas ändå

Trots att det inte blir någon luciaomröstning i Åbo i år, så kommer det att ordnas luciauppträdanden.

Strandberg berättar att man redan nu vet vem som kommer att få bära luciakronan denna gång, men att man ännu har några detaljer att lösa innan man går ut med mer information.

En del saker kommer ändå att se annorlunda ut.

Det blir färre uppträdanden och olika privata tillställningar kommer att falla bort. Fokus ligger i stället på de uppträdanden som allmänheten kan följa med, till exempel i Domkyrkan och på Hansatorget.

– För publiken kommer det inte att synas någon förändring alls, men bakom kulisserna har det skett en del. Nu fokuserar vi på att årets luciafölje ska bli så bra som möjligt, säger Regina Strandberg.

Högskolestuderande i stället för gymnasieelever?

Inför nästa jul funderar Folkhälsan på att göra en del förändringar när det gäller Åbo lucia.

Strandberg säger att ett alternativ för att hitta fler intresserade deltagare är att luciaföljet skulle bestå av högskolestuderande i stället för studerande på andra stadiet. Högskolestuderande har ofta större möjlighet att vara flexibla.

Inga beslut har ännu fattats kring exakt hur lucia ska ordnas i Åbo i framtiden, och enligt Strandberg gäller det nu att diskutera med de unga kring vad de har för önskemål.

– Vi lever i ett föränderligt samhälle, och därför måste också luciatraditioner kunna följa med sin tid utan att man tappar kärnan, det vill säga lucias budskap av värme och ljus i den mörkaste tiden. Jag tror det är dags att se över hur man väljer lucia, och diskutera om man ska ha en omröstning överhuvudtaget.

Lucia
Bildtext Åbos lucia 2022 med följe.
Bild: Arash Matin / Yle

Samtidigt är omröstningen viktig med tanke på alla de pengar som Folkhälsan samlar in via den. Pengarna används för att hjälpa utsatta familjer.

Regina Strandberg tror tyvärr att man kommer få in mindre pengar i år på grund av de speciella omständigheterna. Strandberg uppmuntrar ändå åbolänningarna att rösta på Finlands lucia och andra lokala lucior, eller donera pengar via Åbo lucias webbplats.

”Fullständig katastrof att inte ha ett luciatåg”

På andra håll i Åboland har man inte samma problem som i Åbo med att hitta luciakandidater. Det ordnas luciaomröstningar till exempel i Pargas, Nagu och Kimito.

Marina Koivisto i Kimito uppskattar luciatraditionen, och hoppas att man kan hitta nya sätt att locka unga på.

– Kanske det är en tradition som håller på att falla bort. Men det hör ju till – den 13 december så ska det vara lucia. Det skulle vara tråkigt om det inte blev några luciatåg.

En kvinna med axellångt, brunt hår och blåa ögon.
Bildtext Marina Koivisto hoppas att man hittar nya sätt för att locka unga att ställa upp som luciakandidater.
Bild: Maj Lundström / Yle

Gösta von Wendt från Björkboda brukar bo i Thailand under vintern, så han missar luciafirandet på orten. Det är ändå en mycket viktig tradition också för honom.

– Tyvärr är jag själv oftast borta just när det händer, men det är ju viktigt för finlandssvenskarna. Det skulle vara en fullständig katastrof om det inte blev något luciatåg på Kimitoön!

von Wendt har inte märkt att intresset för lucia skulle ha minskat bland de unga på Kimitoön, och han tror att språket kan vara en orsak till att Åbo har svårt att hitta kandidater.

– Det finns ju bara en liten svenskspråkig minoritet i Åbo, men om majoritetsspråket på orten är svenska så tror jag att traditionen är stark.

En äldre man med keps ler mot kameran.
Bildtext Gösta von Wendt tycker att luciatraditionen är viktig.
Bild: Maj Lundström / Yle

Gunlög Hägg är också av åsikten att det är trevligt med luciatraditionen, och att vi ska satsa på att bevara den. Hon brukar själv alltid rösta på lucia och delta i insamlingen.

Hon tror ändå att omröstningen kan leda till att unga flickor känner sig granskade på ett otrevligt sätt, och att det här påverkar intresset att ställa upp.

– Jag tror att många upplever att det har blivit för mycket av en skönhetstävling, man vill inte bli så nära granskad. Det är ganska svårt att ändra på det här om man ordnar en omröstning.

En äldre kvinna med svart basker och runda glasögon.
Bildtext Gunlög Hägg säger att hon brukar delta i luciainsamlingen.
Bild: Maj Lundström / Yle

Diskussion om artikeln