Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Succésäsongen som gav dubbla titlar – nervös väntan i Hammarby innan stora guldjublet bröt ut: ”Hemska minuter men det slutade i eufori”

Uppdaterad 11.11.2023 17:45.
Spelare i Hammarby firar SM-guldet.
Bild: STELLA Pictures/Therese Back

Hammarby gjorde sitt i sista omgången av Damallsvenskan och besegrade IFK Norrköping. Efter slutsignalen hade laget några nervösa minuter i väntan på andra resultat – men till slut kunde laget börja fira SM-guldet.

Det var ett läckert utgångsläge inför den sista omgången i Damallsvenskan. Hammarby, Häcken och Linköping hade alla chansen att vinna SM-guldet.

Hammarby toppade tabellen inför sista matchen och gjorde sitt då man besegrade IFK Norrköping med 2–0. Efter slutsignalen tvingades laget sedan vänta in resultat i Häckens match mot Piteå.

Spelarna och fansen samlades i en klunga mitt på planen under några nervösa minuter efter slutsignalen. Till slut kom beskedet att Häcken hade vunnit med 4–0 och SM-guldet var därmed Hammarbys tack vare bättre målskillnad.

– Det var hemska minuter men det slutade i eufori och det är skönt, säger tränaren Pablo Piñones-Arce i Viaplays sändning.

Den här säsongen kan endast beskrivas som en succé för Hammarby. I somras vann laget också svenska cupen. Därmed är Anna Tamminen, Eva Nyström och Adelina Engman dubbla mästare den här säsongen.

Guldet är Hammarbys andra på damsidan. Det första kom för 38 år sedan.

– Spelarna är fantastiska. Jag kan inte annat än hylla dem. Jag älskar alla i laget, de är grymma, säger Piñones-Arce.

Hammarby-spelare firar ett mål.
Bildtext Madelen Janogy gjorde båda målen i sista matchen.
Bild: STELLA Pictures/Therese Back/All Over Press

I den sista matchen var det Madelen Janogy som blev matchvinnare. Anfallaren stötte in 1–0 i sjunde minuten och placerade in 2–0 efter en halvtimmes spel.

Anna Tamminen höll nollan då guldet säkrades medan Eva Nyström gjorde 90 minuter i backlinjen. Adelina Engman är långtidsskadad och spelade inte.

Hammarby har långsiktigt byggt upp ett vinnande lag. Efter flera års upp- och nedflyttningar tog klubben sig tillbaka till Damallsvenskan inför säsongen 2021.

Första året gav en sjundeplats, andra säsongen blev man femma och nu är laget alltså svenska mästare.

– Det vi har gjort i klubben är enormt. Jag vill säga att vi gjorde en felfri säsong men det var en jämn säsong och många lag som fajtades om det, säger lagkaptenen Alice Carlsson.