Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Bortafans bråkade med ordningsvakter och hemmaklacken orsakade brandlarm – totalt kaos i allsvenska guldmatchen: ”Var beredda på allt”

Uppdaterad 12.11.2023 20:41.
MFF-spelare jublar.
Bild: Lehtikuva

SM-guldet stod på spel då Malmö FF och Elfsborg drabbade samma i den sista omgången. Guldmatchen blev kaotisk och stoppades i en timme. När den väl spelades klart vann Malmö guldet.

IF Elfsborg missade chansen att säkra SM-guldet i den näst sista omgången, och därför blev det en direkt avgörande guldmatch mot Malmö FF i dag.

Elfsborg ledde ligan med tre poäng och behövde bara ett kryss, medan Malmö FF med Niklas Moisander i laget behövde vinna på sin hemmaplan.

Och det blev en avslutning som inte lär glömmas i första taget. Efter första halvlek blev det ett avbrott på över en timme.

Det började med att Elfborgs supportrar satte eld på skyddsnätet och hamnade i bråk med ordningsvakter. När allt hade lugnat ner sig och andra halvlek skulle sparkas i gång bjöd hemmaklacken på ett bengaltifo som ledde till att brandlarmet startade.

Samtidigt som allt pågick på läktarna satt spelarna kvar i omklädningsrummet och väntade på om det skulle bli någon match eller inte.

– Vi sa att vi skulle vara som buddistiska munkar. Vi var beredda på allt. Den stämning som våra supportrar skapat här i 15 omgångar är fantastiskt. Att det blev några avbrott kan jag leva med, säger Malmös tränare Henrik Rydström till Sportbladet.

Omdiskuterad straff

Andra halvlek fördröjdes med över en timme och då matchen väl sparkades igång hade alla andra lag spelat klart sina matcher i sista omgången.

Och IF Elfsborg tappade guldgreppet i andra halvlek. Malmö fick en omdiskuterad straff i 55:e minuten och Isaac Kiese Thelin avgjorde från elva meter.

– Jag har inte varit irriterad på en domare på 17 år men det händer idag. Jag vill inte säga det, men det måste sägas. Det som händer är för dåligt, säger Elfsborgs sportchef Stefan Andreasson till Expressen.

Malmö FF säkrade sitt 23:e SM-guld genom tiderna. För Elfsborg fortsätter väntan på nästa titel – laget har inte vunnit ligaguldet sedan 2012.

Niklas Moisander hoppade in för Malmö i slutet av första halvlek och fick nu fira sitt andra ligaguld med klubben.