Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Unicef: Vart tredje barn i världen lider av brist på rent vatten – klimatkrisen förvärrar situationen

Två händer som tvättas under rinnande vatten.
Bildtext Bristen på rent vatten och fungerande avloppssystem leder till sjukdomar som påverkar barn både på kortare och längre sikt. Arkivbild.
Bild: © Notice: UNICEF photographs are copyrighted and may not be reproduced in any medium without written permission from authorized

En tredjedel av världens barn bor på områden som lider av allvarlig eller mycket allvarlig brist på vatten, det visar en färsk rapport från FN:s barnfond Unicef.

Varje dag dör tusen barn under fem år i sjukdomar som orsakats av brist på rent vatten och fungerande avloppssystem. Dessutom påverkar vattenbristen barns skolgång och lärande på lång sikt, och leder till flykt, konflikter och barnarbete.

Unicef uppmanar världens ledare att lyfta fram barnen, då de diskuterar klimatpolitik under FN:s klimatmöte i Dubai.

Klimatkrisen förvärrar bristen på vatten

Klimatkrisen påverkar också tillgången av vatten negativt, och extrema väderförhållanden kan bland annat förstöra system för vattenförsörjning. Det kan i sin tur leda till att bakterier och sjukdomar sprider sig i vattnet.

Då vattennivåerna stiger hotas dricksvatten att blandas med saltvatten längs kusterna, och hetta och torka tvingar jordbrukare att konstbevattna. Då används drickbart grundvatten för att vattna jordbruk, istället för att användas som dricksvatten.

Värst är vattenbristen i Mellanöstern, Nordafrika och Sydasien.

Enligt Unicef:s rapport bor 436 miljoner barn på områden som både lider av stor brist på vatten, och där dricksvattenförsörjningen är i dåligt skick.

Källa: Unicefs rapport Climate Changed Child