Hoppa till huvudinnehåll

Yles pressmeddelanden

Fira självständighetsdagen med Yle på radio, tv och webben

Ann-Christine Karhu, Jonas Blomqvist, Silja Sahlgren-Fodstad och Nicke Aldén.
Bild: Anne Hämäläinen / Ilmari Fabritius / Kati Tavilampi

Det blir traditionell fest på slottet och framför allt blir det fest hemma på soffan: Yle bjuder på festligheter på samtliga plattformar på självständighetsdagen.

Yle bjuder publiken på en tvåspråkig sändning från presidentens självständighetsmottagning på slottet den 6 december. Den refereras på svenska av Anki Karhu, Jonas Blomqvist och Silja Sahlgren-Fodstad. På Yle Arenan tolkas sändningen till finlandssvenskt teckenspråk.

Nicke Aldén finns på plats i slottet för att intervjua gäster och prata med presidentparet. Under sändningen pågår en chat där publiken kan umgås med likasinnade samt ställa frågor till presidentparet. Finländarnas hälsningar och frågor i chatten läses upp i sändningen på svenska av Nicke Aldén och på finska av Kreeta-Maria Kivioja.

På finska refereras sändningen av Milla Madetoja, Jussi-Pekka Rantanen samt Sami Sykkö och Ari Hakahuhta.

Tema för årets självständighetsmottagning på slottet är Tiderna förändras. I sändningen ser vi kvällens hedersgäster, veteranerna och lottorna, kända finländare i praktfulla dräkter, samt intervjuer i minglet och folkmassan. I år har personer som under en längre tid verkat som banbrytare inom den egna branschen, exempelvis som mentorer, bjudits in till mottagningen.

Fest också på sociala medier och svenska.yle.fi

På Svenska Yles plattformar på sociala medier rapporterar Charlotte Lindberg, mer känd för den unga publiken som Challe från Watt Nytt.

Både inför och under självständighetsdagen fylls Svenska Yles webbplats och Yle-appen av innehåll som skapar rätt stämning inför kvällens festligheter. Där samlar vi även dagens höjdpunkter från alla sändningar.

Förfest i Yle Vega

6.12 kl. 13.1016

Under eftermiddagen kan du i sällskap av programledare Jukka Isojoki gå på förfest och höra intervjuer med gäster som är på väg till slottet, barn som ger sin syn på Sauli Niinistös presidentperiod samt lyssna på musik med fokus på inhemska artister.

Fest på Slottet

6.12 Yle TV1 och Yle Arenan kl. 18.5022.15

Sändningen refereras på svenska av Anki Karhu, Jonas Blomqvist och Silja Sahlgren-Fodstad. För att få referat på svenska bör man välja svenska som språk i tv:ns ljudinställningar.

På Yle Arenan sänds Fest på slottet tolkat till finlandssvenskt teckenspråk.

På andra språk