Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Strikta regler kan hindra artister från att komma till Finland – stor förvirring inom branschen

Chris Martin på scen tillsammans med de övriga medlemmarna i Coldplay.
Bildtext Kommer Coldplays scenteam behöva ansöka om skattenummer inför nästa sommars konserter i Helsingfors? Sådana farhågor diskuteras nu inom evenemangsbranschen. På bilden syns Coldplays Chris Martin på en spelning i Köpenhamn sommaren 2023.
Bild: Mads Claus Rasmussen / AFP

Evenemangsbranschen är oroad över regelverk som påverkar bygget av tillfälliga scener och läktare. I värsta fall kan det leda till att populära artister inte längre vill uppträda i Finland.

Regionförvaltningsverken i olika delar av Finland behandlar evenemang olika, skriver Yle Uutiset.

Eftersom en del exempelvis klassar inrättandet av tillfälliga scener för evenemang som byggnation behöver de som utför arbetet följa regeringens föreskrift om säkerheten vid byggnadsarbeten.

Det betyder att utländska plattformsbyggare kan behöva ansöka om finska skattenummer och hålla byggarbetsplatsmöten under arbetets gång.

Regionförvaltningsverket i Södra Finland har tillämpat regleringen av byggbranschen vid åtminstone ett internt evenemang i höst: Nordic Business Forum, som ordnades i september.

– Vi frågade regionförvaltningskontoret flera gånger om de här kraven gäller för att bygga konstruktionerna för vårt evenemang och de svarade ja, säger Hans-Peter Siefen, vd för Business Forum Group.

Rebecca Henderson sträcker upp handen på en scen framför fullsatta läktare.
Bildtext Vid Nordic Business Forum, som ordnades i Helsingfors Mässcentrum i september 2023, uppträdde bland annat den brittiska ekonomen Rebecca M. Henderson
Bild: Pasi Salminen/Nordic Business Forum

Tiotals internationella byggteam behövde alltså ta sig till Skatteförvaltningen för att få ett finskt skattenummer.

– Det här kändes som onödig, extra byråkrati, säger Siefen.

Scenerna som användes vid olika framträdanden under evenemanget berördes däremot inte av byggbranschens regleringar.

– Enligt pressmeddelandet vi fick från Regionförvaltningsverket mindre än två veckor innan vårt evenemang gäller föreskriften endast byggande av höga plattformar.

– Men de meddelade inte om hur många centimeter eller meter det handlar om. Vi tolkade då att våra scener inte är höga scener.

Måste Coldplays scenteam ansöka om skattenummer?

Evenemangsbranschen förvirras och oroas av de olika tolkningarna som tillämpas runtom i landet.

Sami Kerman, vd för evenemangsbranschens centrala organisation Tapahtumateollisuus, tycker att situationen är plågsam.

– Kravet om skattenummer är en tillbakagång till en tid då det blev vanligt med estniska arbetstagare i Finland. Det lämpar sig extremt dåligt för vår bransch. Inte får exempelvis Rammsteins scenteam lön från Finland, säger Kerman.

Coldplays sångare Christ Martin sitter på scenen under en konsert i Milano i juni 2023.
Bildtext Den brittiska poprockgruppen Coldplay tar sin världsturné till Helsingfors i slutet av juli 2024.
Bild: Claudio Veneroni/ipa-agency ne/Shutterstock/All Over Press

Till exempel kan utställare börja hoppa över mässor i Finland, för att inte tala om populära band som uppträder på stora scener.

– 160 000 biljetter har sålts till Coldplays konserter nästa sommar. Kommer man kräva av deras scenteam att de kommer till Finland i förväg för att få skattenummer och att ordna möten mitt i turnén? Det kan bli en stor utmaning.

En utställare vid en mässa kan till följd av administrativa svårigheter i Finland prioritera en mässa i ett annat land och bjuda dit sina kunder.

”Vilka regler som gäller verkar bero på dagen”

Att det blir allt vanligare med skärpt reglering kan hota hela evenemangsbranschen.

– Bristen på enhetlighet är en utmaning, men om evenemang inte längre kan ordnades över huvud taget blir det en ännu större utmaning, säger Kerman.

Sami Heikkilä, produktionschef för Rajupaja, som verkar inom evenemangsteknik, hoppas också på klarhet i situationen.

– Vilka regler som gäller verkar bero på dagen, platsen för evenemanget och situationen. Det är det svåraste. Jag tror också att bristen på gemensamma riktlinjer tär på myndigheternas trovärdighet.

Enligt Heikkilä har Regionförvaltningsverket i västra och mellersta Finland inte ingripit i bygget av konstruktioner för evenemang.

I södra Finland följer man enligt Mikko Vanninen, chefsinspektören för regionförvaltningsverket, riktlinjer från 2019.

– Evenemangen är väldigt olika till storlek och kan vara allt från stadionkonserter till marknadsevenemang. Myndigheterna behöver göra en tolkning för varje evenemang, huruvida det handlar om byggande eller inte, säger Vanninen.

Skriftlig fråga ställdes till ministerium

De Grönas riksdagsledamöter Saara Hyrkkö och Maria Ohisalo lämnade i början av oktober in en skriftlig fråga till vetenskaps- och kulturministern om tolkningen av byggnadslagen inom evenemangsbranschen.

I minister Sari Multalas (Saml) svar står det att Social- och hälsovårdsministeriet just nu håller på att utreda eventuella uppdateringar av förordningen om säkerheten vid byggnadsarbeten.

Enligt Multala kommer förslagen till förändringar att slutföras under nästa år.

I sitt svar konstaterar ministern att det under coronatiden blivit tydligt att kultur- och evenemangssektorn har fallit mellan stolarna inom lagstiftningen.

Sari Multala fotograferad från sidan medan hon tittar framåt. Hon är klädd i en ljusrosa blus och har stora guldiga örhängen på sig.
Bildtext Vetenskaps- och kulturminister Sari Multala säger att man utreder lagstiftning kring evenemangsbranschen.
Bild: Benjamin Suomela / Yle

Syftet med den pågående kulturpolitiska redogörelsen är bland annat att identifiera evenemangsbranschens särdrag och att skapa tydlighet i hur branschen behandlas i såväl lagstiftning som myndighetsverksamhet.

I bygget av scen- och läktarkonstruktioner används i allmänhet samma slags delar som i bron som rasade i Hagalund i Esbo maj.

Den finska importören av Layher, världens största tillverkare av ställningar, berättar att risken för kollaps är mycket liten om strukturerna har monterats på rätt sätt med originaldelar som verifierats genom hållfasthetsberäkningar.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel Aluehallintoviraston tiukka linja hämmentää tapahtuma-alaa – pelkona on, että isot bändit eivät enää halua tulla Suomeen skriven av Paula Tiainen. Översättningen är gjord av Milena Hackman.