Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

De här sex böckerna kandiderar om Runeberg Junior-priset – tre böcker på svenska

Uppdaterad 13.11.2023 11:34.
Collage med tre Runeberg Junior-nominerade barnböcker: Ljusligheter av Hanna Lundström och Maija Hurme, Mitt Idiotiska liv av Petra Lillsund Botéus och Herta Donner och Rafsa Vildpäls av Lena Frölander-Ulf.
Bildtext Tre finlandssvenska böcker kandiderar om Runeberg Junior-priset.

Runeberg Junior-priset finns till för att stöda barns läslust. Som vanligt är det barnen själva som väljer vinnaren, i år förskolebarn och elever i årskurs 1 och 2 i Borgå.

Kandidaterna till barnlitteraturpriset Runeberg Junior 2024 har offentliggjorts. Sammanlagt sex böcker tävlar om det. Tre böcker är skrivna på finska, tre på svenska.

Prisets syfte är att främja läslusten bland barn.

Även i år har en förvalsjury läst skörden av nyutgiven barnlitteratur och valt ut sex stycken kandidater.

Nu är det förskolebarn och elever i årskurs 1 och 2 i Borgå som i skolan ska lyssna på och läsa alla böcker och sedan rösta fram sin favorit.

Vinnaren av priset tillkännages på Runebergsdagen den 5 februari.

Kandidaterna till Runeberg Junior 2024 är:

Lena Frölander-Ulf: Rafsa Vildpäls

Petra Lillsund Botéus och Herta Donner (ill.): Mitt idiotiska liv

Hanna Lundström och Maija Hurme (ill.): Ljusligheter: poesi som skiner

Ilona Ahti och Milla Westin (ill.): Stop Secret. Hikisukka Hirmunen

Riina Katajavuori och Janne Ikonen (ill.): Einarin elokuu

Maria Vilja: Villikissareppu

Bland årets kandidater finns böcker som berättar om vänskap, rädslor och ensamhet, om att upptäcka naturen genom dikter, få råd för att lösa mysterier hur strumpor bara kan försvinna och vad man kan gömma i en osynlig ryggsäck.

Förvalsjuryn har i år bestått av socionom och barnboksbloggare Isabella Fält, magister i livsmedelsvetenskaper och bokslukande familjefar Olli Ilander samt Mika Laurila, pedagogie magister och redaktör vid tidningen Uusimaa.

Runeberg Junior-priset är Borgå stads och tidningen Östnylands gemensamma barnlitteraturpris. Prissumman är 10 000 euro och det delades ut första gången i samband med Runebergsdagen i februari 2017.

Hav av barn i biblioteket
Bildtext Det är barn från förskolor och skolor i Borgå som väljer ut vinnaren. Arkivbild.
Bild: Yle/ Mikael Kokkola

Ur motiveringarna för de tre svenska barnböckerna:

Mitt idiotiska liv – Petra Lillsund Botéus illustrerad av Herta Donner

Mitt idiotiska liv ger det yngre barnet en inblick i ett lite större barns unga liv. Vi tas ett steg längre än det klassiska dagboksskvallret med målet att underhålla och får oss istället en lagom dos med växtvärk och stormiga känslor.

Ljusligheter Poesi som skiner – Hanna Lundström illustrerad av Maija Hurme

Bokens hemlighet är tid. Om du tittar tillräckligt länge och noggrant, låter orden sjunka in i ditt sinne och låter bilderna i alla dess färger fylla ditt synfält så upptäcker du hela tiden något nytt. Det finns saker man inte kan säga med bara ord, de måste sägas genom färger och poesi.

Rafsa Vildpäls – Lena Frölander-Ulf

Murmeldjur har förtrollat människan genom tiderna och denna bok är inget undantag. I Rafsa Vildpäls får vi ta del av vänskap i en klassisk det goda mot det onda berättelse. I denna historia är etik, ekologi och att vara annorlunda inbakat i handlingen på ett sätt som inte känns påklistrat och tillgjort utan istället fräscht och spännande.