Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ökat antal papperslösa vid östgränsen kan vara ryskt hybridkrig – Finland redo att stänga gränsen vid behov

Uppdaterad 13.11.2023 21:59.
På en skylt utanför en byggnad står det Nuijamaa tull och gränsstation - persontrafikcentral på finska, svenska, engelska och ryska. I byggnaden bakom skylten kan man skymta människor genom ett stort fönster.
Bildtext Nuijamaa gränsövergång finns i Villmanstrand. Det är en av de gränsstationer som har fått ta emot papperslösa asylsökande.
Bild: Kare Lehtonen / Yle

Utrikesminister Elina Valtonen tar upp frågan om visumlösa asylsökande vid Finlands östgräns i EU. Migranterna kan vara en del i rysk hybridkrigföring, men finsk lag tillåter nu att gränsen stängs.

Fram till halv sju på måndagskvällen hade sammanlagt 27 asylsökande anlänt till gränsövergångsställen i sydöstra Finland utan behövliga resedokument. Vid niotiden på kvällen hade ytterligare fyra anlänt till gränsen. Därmed har antalet visumlösa personer som kommit till gränsen sedan början av augusti stigit till 122.

Utrikesminister Elina Valtonen (Saml) kommer informera sina kollegor om det ökade antalet papperslösa som anländer till Finlands sydöstgräns när EU:s utrikesråd sammanträder i Bryssel 13–14 november.

Enligt Valtonen är Finland väl förberett på situationer där personer anländer till landet från Ryssland, men hon vill ändå ta upp frågan med EU-ländernas utrikesministrar och utrikeschef Josep Borrell.

– Vi är väl förberedda på sådana här situationer i Finland. Det här är inte första gången som vår östgräns utmanas på det här sättet. Och vi tänker ta upp frågan med kollegorna, säger Valtonen i Bryssel enligt STT.

Gränsbevakningsväsendet meddelade i söndags att det under hösten har anlänt osedvanligt många personer utan visum till gränsövergångarna i sydöstra Finland.

Resenärerna är medborgare i tredje länder som har rest igenom Ryssland. Ingen av dem är rysk eller ukrainsk medborgare.

Hybridkrigföring

Enligt forskningschef Sinikukka Saari vid Utrikespolitiska institutet kan det stigande antalet migranter handla om en slags hybridkrigföring.

Ryssland har tidigare styrt migranter till både Finlands och Norges östgränser. År 2015 såg Ryssland till att ett stort antal asylsökande kom till östgränsen.

– Nu försöker man eventuellt igen utöva påtryckning mot Finland med ett migrantvapen av det här slaget, säger Saari till Yle Uutiset.

Vi talar om väldigt små mängder, så det finns verkligen inte orsak till panik

Sinikukka Saari

Tillsvidare finns det ändå inga tecken på ett omfattande ryskt agerande för att styra migranter till Finland eller släppa dem över gränsen.

– Vi talar om väldigt små mängder, så det finns verkligen inte orsak till panik, säger Saari.

Skrämseltaktik och skadegörelse är typiska för Ryssland, säger forskningschef Sinikukka Saari på Utrikespolitiska institutet i en intervju till Yle Uutiset. - Spela upp på Arenan

Gränsen kan stängas

Om antalet ökar har Finland beredskap att hantera situationen.

Ordförande för riksdagens försvarsutskott Jukka Kopra (Saml) säger att han är nöjd över att Finlands gränsbevakningslag uppdaterats och nu ger möjlighet att stänga alla gränsövergångar även för personer som ansöker om internationellt skydd om Ryssland börjar skicka asylsökande till finska gränsen.

”Behovet av en lagändring föddes ur situationer där människor styrdes att ansöka om asyl i EU-länder, vilket var tydlig hybridkrigföring”, säger Kopra i ett pressmeddelande.

Han konstaterar att den första åtgärden när det gäller migration som hybridkrigföring är att sätta stopp vid gränsen.

Enligt Kopra har myndigheter och regering noga följt med situationen vid gränsövergångarna och skärpt reglerna enligt behov. Ryskregistrerade bilar tillåts inte komma till Finland och man kan inte heller korsa gränsen på cykel.

”Det är bra att vara medveten om att vi har olika åtgärder i vår verktygslåda och att vi är redo att skärpa reglerna om situationen kräver det”, säger Kopra.