Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Busiga flickor och tokroliga poseringar – känner du igen någon på de här över hundra år gamla bilderna?

Busighet, humor och vardag i unikt fynd - känner du igen någon på de gamla fotografierna? - Spela upp på Arenan

På stadsmuseet i Esbo nystas en 130 år gammal kulturgåta upp – och nu behövs allmänhetens hjälp för att komma vidare i detektivarbetet. På bilderna finns både herrskap och vanligt folk i avslappnade situationer.

Det var i våras som Esbo stadsmuseum fick ett överraskande samtal från Yle. En medarbetare hade grävt fram 472 glasnegativ som visade sig härstamma från åren mellan 1891 och 1911.

Fotografierna slog museifolket med häpnad. De föreställer alldeles unika ögonblick över hundra år tillbaka i tiden.

– Här saknas de stela poseringsbilderna som var typiska för den tiden. Bilderna är tagna med glimten i ögat, och det finns inte bara herrskap utan också vanliga arbetare med, säger Reetta Lepistö, intendent på museet.

På flera av bilderna finns byggnader som ligger kring Träskända gård i Esbo, och därför donerades samlingen till Esbo stadsmuseum.

Unga damer från sekelskiftet 1800-1900 lagar varandras hår ute i naturen.
Bildtext Sekelskiftesdamer lagar varandras hår ute i naturen. Esbo stadsmuseum.
Bild: KAMU Espoo

Mysteriet ledde från Yles källare till 1800-talets megastjärna

Esbo stadsmuseum har nu digitaliserat bilderna och samtidigt löst några gåtor kring dem. Bland annat vet man att mannen med de runda glasögonen och den jättelika hunden är Frithiof Bredenberg. Han arbetade som förvaltare på Träskända gård i slutet av 1800-talet. Han och hans bror Emil har förmodligen stått bakom kameran.

Man vet också att glasnegativen landat hos Yle tack vare den numera avlidne TV-regissör Carl Mestertons släktband. Mesterton arbetade länge på Yle och Frithiof Bredenberg var hans farmors bror.

Frithiof Bredenbergs arbetsgivare var ingen mindre än Aurora Karamzin, känd som den ryska kejsarinnans hovdam och grundare av Diakonissanstalten. Den lilla vita hunden på bilderna lär ha tillhört henne.

Frithiof Bredenberg med sin stora svarta hund.
Bildtext Frithiof Bredenberg med sin jättelika, svarta hund. Bredenberg tros ha fotograferat en del av bilderna från 1800-talet. Esbo stadsmuseum.
Bild: KAMU Espoo

Känner du igen människor, platser, byggnader?

Esbo stadsmuseum efterlyser nu publikens hjälp med att känna igen fotografierna. Förutom bilder från Esbo finns åtminstone foton från Janakkala, Nådendal och Åbo med i samlingen.

Museet planerar evenemang i januari-mars där allmänheten får delta. Det blir både besök hos lokala hembygdsföreningar i Esbo och videomöten. På sociala medier publicerar museet varje vecka fotografier under nyckelorden #kannerduigenbilden eller #tunnistatkokuvan.

Höbalning på åkern. En jättelik svart hund är med.
Bildtext Höbärgning, Bredenbergs stora hund fick också vara med. Esbo stadsmuseum.
Bild: KAMU Espoo

Diskussion om artikeln