Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Nicolina Fredriksson är med och utmanar topplagen i svenska handbollsligan: ”Jag tycker att man ska ta steget utomlands, nivån är så mycket högre här”

Uppdaterad 22.11.2023 09:52.
Handbollsspelaren Nicolina Fredriksson i landslagsdress.
Bildtext Handbollsspelaren Nicolina Fredriksson i en match mot Österrike.
Bild: Kalle Parkkinen/Newspix24/Handbollsförbundet

Kungsbackalaget HK Aranäs är nykomlingar i svenska damhandbollsligan, men ändå har de redan spelat oavgjort mot serieledaren. Enligt Hangöbördiga Nicolina Fredriksson har man chans att utmana vilket lag som helst.

Det är första gången som Hangöbördiga Nicolina Fredriksson och damlaget från HK Aranäs är med i handbollsligan i Sverige. Efter nio spelade matcher är saldot en vinst och två oavgjorda, vilket placerar klubben på en tionde plats i tabellen. Trots att Aranäs är nykomling har laget redan visat framfötterna.

– Jag tycker att det har gått relativt bra, vi har vunnit en match och sedan spelade vi lika mot Skuru som nu är serieledare. Vi har förlorat matcher med endast några bollar så det har inte varit jättestora förluster, utan 2–4 mål. Så jag skulle säga att det ändå är godkänt, säger Fredriksson om inledningen.

Efter att ha spelat i allsvenskan (näst högsta ligan) och provat på spel i den svenska ligan finns det framför allt en sak som skiljer serierna åt.

– Främst tempot, det är mycket hårdare och snabbare tempo i handbollsligan, säger Fredriksson.

– Men det är förstås också mycket bättre spelare, mycket bättre målvakter och bättre kvalitet överlag. Så jag ser nog en jättestor skillnad.

Utmanade ledarna

HK Aranäs har inkasserat sex förluster under hösten. Men faktum är att laget har förlorat med max fem bollar, vilket inte alls är en stor marginal i handboll.

De små marginalerna tyder på att Kungsbackalaget hör hemma i den högsta ligan. Fredriksson tror att det är små detaljer som matchresultaten hänger på.

– Jag skulle säga att vi gör många småfel, vi har jättemånga tekniska fel på våra matcher. Så om vi minskar de tekniska felen, slutar göra onödiga misstag och jobbar på de här små detaljerna så tror jag vi har chans att vinna.

– Åtminstone kan vi bjuda upp till kamp mot vilket lag som helst i handbollsligan.

Handbollsmatch mellan Nederländerna och Finland. Damer.
Bildtext Nicolina Fredriksson och Ellen Voutilainen är rivaler i Sverige, lagkamrater i landslaget.
Bild: Kalle Parkkinen/Newspix24/Handbollsförbundet

Du nämnde att ni spelade jämnt mot Skuru, hur kommer det sig att ni spelade så bra mot dem?

– Vi hade väl studerat spelarna innan. Vi har också två nya spelare som har kommit från Skuru. Sedan spelade vi också högt försvar och det är kanske inte deras starka sida i anfallet. Dessutom var det en hemmamatch och vi hade publiken med oss. Vi gav allt.

I en intervju med Svenska Yle i somras berättade Fredriksson att hon tror att Aranäs chanser är stora. Det är ett uttalande som hon fortfarande håller fast vid. Men hon betonar också att laget inte har bråttom, utan tar utvecklingen träning för träning och match för match.

Utomlands eller inte?

Fredriksson är långt ifrån den enda finländska spelaren i handbollsligan, Sverige eller utomlands. Av de 26 spelare som för närvarande ingår i Finlands damlandslag spelar 11 utomlands. Dessutom verkar de som tar steget utomlands bara bli yngre och yngre.

I en artikel som Yle Sporten publicerade tidigare i höst kom det fram att sju damspelare födda 2006 redan spelar utomlands.

Nicolina Fredriksson spelar handboll.
Bildtext Nicolina Fredriksson har spelat tolv landskamper för Finland.
Bild: Kalle Parkkinen/Newspix24/Handbollsförbundet

Fredriksson ser både fördelar och nackdelar med att många finländska spelare väljer att spel i utländska ligor.

– För att utvecklas så tycker jag ju absolut att man ska ta steget utomlands, exempelvis till Sverige. Nivån är ändå så mycket högre här, oavsett om man skulle spela i allsvenskan eller handbollsligan.

– Men om alla spelare som vill satsa och utvecklas lämnar Finland så finns det ju inte många spelare kvar i och med att det redan är så få som spelar handboll, säger Fredriksson.

En annan finländare som också spelar i handbollsligan är Sjundeå IF-bördiga Ellen Voutilainen. Fredriksson och Voutilainen möttes då Aranäs och Skuru IK spelade oavgjort, 25–25.

– Det var ju första gången som jag mötte Ellen här i Sverige. Det är klart att det var lite konstigt att inte hälsa på varandra innan matchen. Vi sover alltid med varandra då vi är med landslaget, så vi är jättebra kompisar.

– Men det var inget man tänkte på när matchen väl var igång. Efter matchen pratade vi som vanligt och det var inga hard feelings där.

Det är klart att det var lite konstigt att inte hälsa på varandra innan matchen, men det var inget man tänkte på när matchen väl var igång

Stor utveckling

Fredriksson själv ångrar inte att hon tog steget till Sverige och anser att hon har utvecklats på många plan.

– Jag ser en jättestor skillnad, speciellt från den här säsongen och de få matcher jag har spelat. Jag tycker att jag tar mer plats, jag är bättre i avsluten, mycket bättre i försvaret.

– Det kanske är främst försvaret som jag ser en stor skillnad på. Så jag tycker att jag har utvecklats mycket som spelare, men också som person.

Fredriksson har också stöd från sitt lag.

– Vi har jättebra stämning i vårt lag. Man gillar att vara med laget på träningarna, vi träffas också i och för sig konstant, varje dag. Men på något sätt tröttnar man ändå aldrig på dem, säger hon och skrattar.

Diskussion om artikeln