Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Tallmoskräpet städades upp under veckoslutet – nedskräparen kan vara hittad

Närbild på en skrothög.
Bildtext Någon verkar ha börjat använda Sibboskogarna som soptipp i höst. Arkivbilden är inte från Sibbo.
Bild: Juuso Stoor / Yle

I slutet av förra veckan upptäckte Sibbobor att någon dumpat en hel del skräp i Tallmo, både på golfbanans område, i diket vid Nygårdsvägen och invid Blekdalsvägen.

Samma sak har hänt flera gånger tidigare i höst, i ungefär samma område.

Skräpet som dumpats i Tallmo verkar höra hemma hos någon som tömt ett hus. Den här gången hittades omkring 20 fyllda sopsäckar samt lite större grejer.

– Det var allt från sågspån till kemikaliedunkar och soffor, i närområdet hittades till och med en säng, säger miljöövervakare Natalia Heikkilä.

När Yle Östnyland intervjuar henne på måndagseftermiddagen har Heikkilä just kommit tillbaks från Tallmo. Av skräpet fanns det inte längre något kvar att undersöka, för Sibboborna har varit effektiva under veckoslutet.

Golfbanans personal städade bort skräpet som fanns på deras område och invånare plockade bort resten av soporna.

– Tydligen var det så mycket skriverier på Facebook så vissa som bor i närområdet tog initiativ och bestämde sig för att städa undan under veckoslutet, säger Heikkilä.

Miljöövervakningen åker ut och tittar när det är frågan om stora mängder avfall, eller skadligt avfall så som olja och kemikalier. Den som lämnar efter sig sådana ämnen kan dömas för miljöbrott.

En smutsig plastkanister med text om att man ska ta hand om den tomma förpackningen och spilloljan.
Bildtext Det är särskilt illa att lämna efter sig kemikalier i naturen. Arkivbild.
Bild: Dani Branthin / Yle

Finns en misstänkt

Att städa upp skräpet faller oftast på markägarens axlar, även om det skulle ha varit någon annan som dumpat avfallet. Den som skräpat ner borde förstås städa upp, men oftast kan man inte vänta på att den skyldiga ska hittas eftersom det kan ta lång tid.

I bästa fall kan det finnas kvitton eller andra ledtrådar bland skräpet som kan berätta om vem som dumpat det. Den här gången kom ledtrådarna via sociala medier och uppmärksamma bybor.

Golf Talma har ett inlägg på Facebook där de ber den som vet någonting om nedskräpningen att ta kontakt.

– De hade fått ganska mycket samtal och e-post under ett dygn. Det visade sig att de till och med fått fast från vilket hus det här har kommit, säger Heikkilä.

Det finns alltså en misstanke om vem som kan ha dumpat skräpet. Enligt Heikkilä kommer miljöövervakningen inte att polisanmäla händelsen. Bybor och företaget som driver golfplanen har redan skött den biten.

En vit soffa som lämnats i skogen.
Bildtext Det händer nu och då att folk dumpar sitt skräp i skogen. Arkivbilden är inte från Sibbo.
Bild: Tapio Termonen / Yle

Det är inte så vanligt att folk dumpar skräp i skogen, eller åtminstone inte att det hittas. Under coronaåren då fler rörde sig mer utomhus kom det oftare in anmälningar om avfall.

I år har det varit enstaka fall, förutom nu i höst när det plötsligt hittats stora lass skräp på flera ställen i närheten av Tallmo. Heikkilä berättar om tre fall före nedskräpningen som upptäcktes förra veckan. Bland annat har det hittats skräp vid Kyllästämövägen i Mårtensby, ungefär ett släpvagnslass med bland annat leksaker och bildäck. Enligt Heikkilä såg det ut som om någon tömt garaget.

Hon misstänker att det kan vara samma person som dumpat skräp på flera ställen under hösten, medan den städat ur ett hus.

– Före det har det varit så få nedskräpningscase. Nu mitt i allt inom några månader kommer det flera och det har varit liknande typs skräp, säger Heikkilä.

Diskussion om artikeln