Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Expertens dom: Iivo Niskanens form bådar mycket gott – fluorvalla kan förklara de finländska damstjärnornas avstånd till täten

Krista Pärmäkoski åker skidor.
Bildtext Krista Pärmäkoski var inte bättre än elva på den fria milen i Olos.
Bild: All Over Press

Resultatlistan var häpnadsväckande. Tyskan Victoria Carl besegrade Finlands längdstjärnor, Krista Pärmäkoski och Kerttu Niskanen, med långt över en minut på den fria milen i Olos på söndag.

Och inte nog med det. De finländska affischnamnen förlorade också mot veteranen Riitta-Liisa Roponen som trappat ner sin satsning rejält. Pärmäkoski placerade sig på tionde och Niskanen på elfte plats i tävlingen.

Yle Sportens expert, Matias Strandvall, betonar att Victoria Carl, Katharina Hennig, som vann lördagens klassiska mil, och Iivo Niskanen, som var klar etta på samma distans på herrsidan, var de stora namnen under helgen i Olos.

– De var helgens tre överlägsna idrottare. Dylika resultat tyder alltid på någonting – de är helt tydligt i grym form.

Att analysera de övriga resultaten är avsevärt svårare. Förklaringen stavas: fluorvalla.

– Victoria Carl skulle ha vunnit även om Krista Pärmäkoski och Kerttu Niskanen skulle ha åkt med fluorvalla. Jag tror inte det var många som åkte utan fluorvalla i den tävlingen. Men det är också möjligt att Carl åkte utan fluor.

Strandvall påminner om att skillnaden mellan fluor och fluorfritt är märkbar. Att man ser skillnaden i prestanda med blotta ögat.

– Jag har varit med om att testa och jämföra skidor med och utan fluorvalla. Skillnaden är större än 33 sekunder på tio kilometer, säger han.

Victoria Carl besegrade tvåan Eva Urevc från Slovenien med 33 sekunder i söndags.

Viljan att vinna trumfar det mesta

Krista Pärmäkoski konstaterade efter söndagens lopp att hon var förbluffad över sin placering och avståndet till täten. Hon antog att en stor delförklaring var att många konkurrenter åkte med fluorvalla. Själv har hon fattat beslutet att hon aldrig mer åker på skidor som vallats med fluor.

Man kan fråga sig varför världsklassåkare åker med fluorvalla även om den är förbjuden i världscupen. Borde de inte utnyttja varje möjlighet att testa och göra sig bekant med de fluorfria vallorna?

Strandvall har en enkel förklaring.

– Åkarna vill vinna tävlingar. Sist och slutligen vet kanske inte ens Victoria Carl själv vad hon har åkt med. Och knappast bryr hon sig. Hon vill ha så snabba skidor som möjligt, säger Strandvall

Victoria Carl åker fria milen i Olos.
Bildtext Victoria Carl gav en stormvarning inför världscupstarten.
Bild: All Over Press

Inga fluortester i nationella tävlingar

Till saken hör att Fis fluorförbud också borde ha gällt under helgen i Olos. Arrangörerna meddelade emellertid redan inför tävlingarna att man inte har någon testapparatur på plats.

Det budet gäller i alla tävlingar i Finland förutom i världscupen i Ruka och Lahtis.

– I Finland har vi varken resurser eller kapacitet att utföra tester. Jag tycker det är ett bra och rakryggat att gå ut med det öppet, säger Strandvall.

Beslutet innebär att det inte finns risk för diskvalificeringar. De som vill använda fluor kan göra det utan risk för repressalier.

– Ingen vet hur konkurrenterna har vallat sina skidor, men jag vet att alla är tävlingsmänniskor och vill vinna.

Iivo Niskanen gjorde slarvsylta av konkurrenterna

En av de finländska åkarna levererade ett urstarkt formbesked i Olos. Iivo Niskanen var förkrossande överlägsen på den klassiska milen på lördag. Han vann med 24 sekunder till godo på tvåan, Norges Mattis Stenshagen.

Av de norska toppåkarna saknades endast Johannes Høsflot Klæbo och Simen Hegstad Krüger.

– Jag var vid spåret och konstaterade att det såg lugnt ut då Iivo åkte under första varvet, men klockan visade något helt annat. Det är ett gott tecken. Då han ser stressad ut och åkningen är kantig går det inte lika fort undan.

– Det var behärskat och kraftfullt. Det kännetecknar Iivo då han är i sitt bästa slag.

Iivo Niskanen åker klassiskt i Olos.
Bildtext Iivo Niskanens takter i Olos bådar gott.
Bild: AOP

Bakom Iivo Niskanen är det endera tunt eller ovisst en dryg vecka inför världscuppremiären i Ruka.

– Det skulle ha varit kul att se Jasmi Joensuu i Olos. Var ligger hon i distanslopp? Eller i en klassisk sprint mot tuffare motstånd än i finska cupen i Vuokatti? I ännu större grad gäller det Johanna Matintalo som inte har tävlat alls i vinter.

Remi Lindholm deltog inte i tävlingarna i Olos. Han tävlade mot nationellt motstånd i Vuokatti.

– Remi vann men försprånget till trean Miska Poikkimäki, som inte alls imponerade i finska cupen, kunde gärna ha varit större. Det var inget superlopp av Remi, säger Strandvall.

Regler följdes inte i Olos

Fluorförbudet är inte den enda nymodigheten som införts av Fis inför årets säsong. Reglerna för vallning av skidor under finalpass i sprint har också förändrats.

Det är numera förbjudet att preparera skidornas glidytor mellan heaten. Man får förbättra fästet men bara på ett specificerat område.

– Det borde vara lätt att hålla koll på. Om någon vill behandla fästet så måste det göras på det utsatta området, säger Strandvall.

Verkligheten i Olos visade sig vara en annan.

– Det var många norrmän och vissa andra som gick i väg med sina skidor och in i någon vallabod mellan heaten. Jag vet inte vad som hände i bodarna men det här borde vara enkelt att övervaka. Åtminstone kan man konstatera att skidfolket är ett falskt folk, säger Strandvall och skrattar.

Litar du på att detta kommer att övervakas bättre i världscupen?

– Åtminstone tänker jag följa med vad som sker från vårt kommentatorsbås. Jag tror att det kommer att övervakas på avsevärt bättre då. De som har hittat på reglerna är med på ett helt annat sätt i världscupen.

Yle sänder finska cupen i Ruka detta veckoslut och världscupen i Ruka nästa vecka.

Diskussion om artikeln