Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

En ny fotbollsförening spelar nu i Borgå – Futuras damer bildar eget

Uppdaterad 13.11.2023 20:46.
Fotbollsmatch på gräsplan.
Bildtext Hett kring Futuramålet under damernas match i maj.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

Tidigare har damspelarna gjort bra ifrån sig under flera säsonger i division två. Nu ska den nya föreningen helt koncentrera sig på tävlingsidrott och vill föra damfotbollen framåt i Borgå.

– Jag ser det som en positiv sak att få en förening som satsar allt på damfotbollen. I vårt lag ser man det här som en bra sak som skapar möjligheter att göra allting bättre för oss, säger lagkaptenen Jessica Hanén.

Tillsvidare har Futuras damer varit en del av juniorföreningen FC Futura Juniorit, men inte nu längre. En ny förening har bildats - FC Futura Naiset.

– Resan vår har precis börjat, men känslan är bra inför framtiden, det att vi nu har etablerat en fotbollsförening för kvinnor som vill spela på en hög nivå, säger Rami Niinikoski, nyvald ordförande för damföreningen.

Han har tidigare verkat på olika poster inom juniorföreningen under de senaste 10 åren, senast som ordförande.

Att inom samma förening koncentrera sig på både juniorverksamhet och tävlingsverksamhet för vuxna var inte optimalt.

Klar markering

– På det här sättet markerar vi tydligt att man här i Borgå nu satsar på toppfotboll för damer. Med en egen förening kan vi söka efter egna sponsorer och bygga upp en egen ekonomi, säger han.

Mitt i gråa våta november tränar damlaget för fullt inför nästa säsong. Träningar är det fyra gånger i veckan, två av dem hålls ute.

– Det är lite vått och ibland är det lite kallt, men det är vi vana med vid det här skedet. Allt är redan igång inför den kommande säsongen, säger hon.

Fotbollslag firar mål.
Bildtext Målfirande på hemmaplan.
Bild: Janne Ekman

Senast blev Borgålaget fjärde i sin grupp i division två med elva vinster på arton matcher.

– Jag tror vi har samma målsättning nu som senast, att spela kvalmatcher för att stiga till ettan. Det här är ett målinriktat lag och med en egen förening är det lättare att nå våra mål, säger Jessica Halén.

Att damerna nu lämnar juniorföreningen sker i en god anda, säger Rami Niinikoski.

Många frivilliga med

– Allt har skett i en mycket god samarbetsanda och vi kommer att göra ett samarbetsavtal. Ett likadant som juniorerna redan i många år har haft med herrarna, som gör det möjligt för unga spelare att röra sig fritt mellan de två föreningarna, säger han.

Förutom ett samarbetsavtal med FC Futura Juniorit söker nu den nya föreningen också efter en samarbetspartner, en förening med lag på högre nivåer.

Rami Niinikoski är väldigt glad över att väldigt många av de som länge frivilligt har jobbat med och för damlaget nu också är med i den nya föreningen, FC Futura Naiset.

Här finns serietabellen för 2022–2023.

Diskussion om artikeln