Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Ulrikasborgsdådet: Den åtalade psykiatern dök överraskande upp på mordrättegången

Uppdaterad 14.11.2023 11:07.
En svartklädd man gömmer sitt ansikte bakom en pärm.
Bildtext Den för mord åtalade psykiatern var till allas överraskning på plats i salen under rättegångens första dag. Han gömde sitt ansikte bakom ett häfte. Bredvid honom sitter hans försvarare, advokat Maija Heinonen och rikssvenska stjärnadvokaten Kerstin Koorti
Bild: Christoffer Gröhn / Yle

Rättegången mot den för mord åtalade Ulrikasborgspsykiatern inleddes på tisdagen i Helsingfors tingsrätt. Största delen av rättegången sker bakom stängda dörrar.

Rättegången har väckt mycket uppmärksamhet i offentligheten. På plats i rättssalen fanns över tio journalister och fotografer.

Starten försenades med en halvtimme eftersom den åtalade psykiatern själv ville närvara i rättssalen. Det här ska ha överraskat både domaren och hans egen advokat.

Innan rättegången började sa hans försvarsadvokat Kerstin Koorti till Svenska Yle att han inte kommer att höras på tisdagen och att det är oklart om han närvarar överhuvudtaget.

Enligt henne var det osäkert ännu på tisdagsmorgonen om han kommer på plats.

Bakom stängda dörrar

Rättegången inleddes med att tingsrätten tog ställning till i vilken mån den ska vara offentlig. Tingsrätten beslöt att flera av vittnesmålen kommer att hållas bakom stängda dörrar.

Därefter läste åklagare Laura Sairanen upp åtalet. Efter att hon läst upp åtalet meddelade tingsrätten att resten av tisdagens behandling sker bakom stängda dörrar för att skydda offrets barn.

Det här betyder att medier inte får vara på plats i salen när offren kommer med sina yrkanden, när den åtalade svarar på åtalet och när parterna ger sin sakframställan, det vill säga det som kommit fram under polisens förundersökning.

På eftermiddagen går rätten igenom skriftliga bevis.

Rättegången hålls på svenska.

Åklagaren: Han dödade sin fru genom att slå henne i huvudet

Mordet skedde den 16 december 2022.

Enligt åtalet har psykiatern dödat sin fru genom att slå henne kraftigt i huvudet minst fem gånger med en ljusstake eller ett annat tillhygge.

Han har också riktat fysiskt våld mot henne genom sparkar och slag vilket orsakat att hennes revben gått av.

Enligt åtalet har hon dött till följd av blödningar under spindelvävshinnan, hjärnskada och blödning från huvudet.

Förberett och planerat

Enligt åklagaren har mordet begåtts med berått mod då psykiatern förberett och planerat dådet. Det här visar rengöringsmedlet han köpte för att städa upp blodspåren efter att han dödat sin fru.

Han ska också ha förberett sig genom att ha tagit det misstänkta mordvapnet till sovrummet. Dessutom ska han ha sett till så att inget av barnen skulle finnas i lägenheten före följande söndag.

Han har enligt åklagaren gjort upp en plan för att dölja mordet. Han ska ha lindat in fruns kropp i sovrumsmattan tillsammans med hennes kläder och gömt undan hennes handväska, klocka, bilnycklar och plånbok.

Sedan ringde han nödcentralen för att anmäla henne försvunnen. Han anmälde henne också försvunnen på polisstationen.

Stal Dior-handväska och Rolex-armbandsur

Förutom mord är han också åtalad för grov stöld för att han stulit sin frus bilnycklar, plånbok med innehåll, handväska av märket Dior samt hennes Rolex-armsbandsur.

Stölden anses vara grov eftersom värdet på handväskan och armbandsuret är minst 9 500 euro.

Rättegången fortsätter på onsdag men kommer då också att ske bakom stängda dörrar.