Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Päivi Räsänen frias i hovrätten – åtalades för hets mot folkgrupp för uttalanden om homosexuella

Uppdaterad 14.11.2023 11:39.
Pävi Räsänen möter medier.
Bild: Silja Viitala / Yle

Riksdagsledamoten Päivi Räsänen (KD) har friats av Helsingfors hovrätt. Enligt professor Kimmo Nuotio var det religiösa och politiska sammahanget avgörande för den friande domen.

Helsingfors hovrätt har friat riksdagsledamoten Päivi Räsänen från ett åtal om hets mot folkgrupp. Åtalet gällde flera uttalanden om homosexuella under åren 2004-2019.

Rättsprocessen mot Räsänen har pågått sedan 2021 då riksåklagaren beslöt att väcka åtal även om polisen bestämt att inte inleda en förundersökning.

I fjol friades Räsänen i Helsingfors tingsrätt som ansåg att hon visserligen uttalat sig kränkande om homosexuella, men att det inte var fråga om hets mot folkgrupp.

Enligt hovrätten finns det inga skäl att ändra på tingsrättens dom.

– Jag hoppas den här domen verkar som ett prejudikat. Som ett slags linjebeslut så att andra inte behöver gå igenom samma prövningar som jag, sa Päivi Räsänen vid en presskonferens i riksdagen strax efter att domen fallit.

Åklagaren hade krävt att Räsänen skulle dömas till 120 dagsböter. Enligt Åklagaren borde hon ha förstått att hennes uttalanden var ägnade att sprida intolerans och till och med hat mot homosexuella. Själv har Räsänen nekat till alla anklagelser om brott och sade sig även i hovrätten stå bakom sina uttalanden. Enligt Räsänen handlar fallet om såväl yttrande- som religionsfrihet.

– Det här handlar inte bara om mina åsikter, utan om tusentals och åter tusentals kristna som har rätt att tala om sin övertygelse, sa Räsänen vid presskonferensen.

Åtalades för hets mot folkgrupp

  • Enligt riksåklagaren kunde Räsänen misstänkas för tre fall av hets mot folkgrupp.

  • I en pamflett som publicerades på Lutherstiftelsens hemsida 2004 skrev Räsänen att homoförhållanden utmanar den kristna livssynen. Hon lade själv ut pamfletten på nytt 2019.

  • Under Prideparaden 2019 lade hon på sociala medier ut en text ur Romarbrevet och frågade sig hur kyrkan som var samarbetspartner till paraden kunde vara stolt över synd och skam.

  • I ett program på Yle som leddes av Ruben Stiller sa Räsänen att gud inte skapat människan som homosexuell.

  • Räsänen friades i tingsrätten 2022. Enligt Helsingfors tingsrätt var en del av uttalandena visserligen kränkande, men inte hets mot folkgrupp.

Professor: Inte okej att säga vad som helst om homosexuella

Enligt Kimmo Nuotio, som är professor i straffrätt vid Helsingfors universitet, var hovrättens dom väntad. Hovrätten höll enligt Nuotio i stort sett fast vid tingsrättens dom som byggde på en grundlig argumentation.

Ändå kan man inte dra slutsatsen att liknande uttalanden om homosexuella i fortsättningen är lagliga.

– Räsänen-fallet är ytterst komplext eftersom det inte bara handlar om vad man får säga om homosexuella, utan här finns religion och bibelcitat i bakgrunden. I en annan kontext hade uttalandena inte nödvändigtvis varit okej eller lagliga, säger Nuotio till Svenska Yle.

Enligt Nuotio är också sammanhanget för Räsänens uttalanden avgörande, eftersom de sammanfallit med samhälleliga och kyrkopolitiska diskussioner, som till exempel äktenskapslagstiftning.

– Själva syftet var alltså inte i första hand att smäda homosexuella som grupp, säger Nuotio.

Även en anställd vid Lutherstiftelsen, Juhana Pohjola, som publicerat Päivi Räsänens pamflett ”Han skapade dem till man och kvinna. Homoförhållanden utmanar den kristna människosynen”, friades från alla brottsmisstankar.