Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Polisen hälsar: Lämna inte din kompis ensam efter en fest

Mansperson i polisuniform, i bakgrunden skyltning för Vasa polisstation.
Bildtext Mikael Appel, kommunikationschef på polisinrättningen i Österbotten.
Bild: Moa Mattfolk / Yle

Inom både arbetsgemenskaper och studentkretsar kulminerar festsäsongen på hösten. Men man ska vara på sin vakt, eftersom hösten kan vara en farlig årstid för fester, påminner polisen.

Veckorna före jul hör det till att festa loss ordentligt i Finland. Det finns mycket som ska firas: Halloween, lillajul, självständighet och en mängd mer eller mindre fuktiga julfester.

Det finns flera faktorer som gör att det kan vara farligare att festa på hösten än på våren, sommaren eller smällkalla vintern: mörker, öppet vatten eller isar som är ännu för sköra för att gå på.

Särskilt i farozonen är berusade personer som lämnar festen utan att ha någon med sig. Så här sammanfattar Mikael Appel, kommunikationschef på polisstationen i Österbotten, situationen:

– De som orsakar störande beteende har mestadels folk omkring sig. Men de som har tagit så pass mycket av något rusmedel att de inte längre kan ta hand om sig själva ligger ofta avslocknade någonstans. Då får vi plocka in dem eftersom de är i så dåligt skick.

Enligt Appel är situationen en helt annan om man slocknar någonstans på sommaren när det är varmt och solen skiner dygnet runt.

– Du klarar dig fast du ligger där i två, tre dagar. Men är du ute i de här förhållandena som det är nu, att det är på båda sidorna om noll och det kanske kommer lite duggregn eller underkylt regn och det är kallt och blåsigt, då klarar du dig inte särskilt länge om du slocknar någonstans och ligger på ett ställe där folk helt enkelt inte ser dig.

Appel säger att man inte behöver befinna sig ute på landsbygden eller i skogen för att det ska vara farligt.

– Du kan vara här i Vasa centrum på ett ställe där man bara inte ser en person. Somnar du där då kan det vara det sista du gör, i värsta fall.

Somnar du på ett ställe där ingen ser dig kan det vara det sista du gör

Mikael Appel, kommunikationschef på polisen

”Älä jätä kaveria yksin”

Mikael Appel tycker att man ska hålla ett extra öga på dem som är extremt fulla. Många personer på till exempel studentfester kan vara rätt berusade, men så finns det de som har fått i sig alltför mycket.

– Redan innan festen har börjat kan de vara stupfulla. Men senast under festens gång så blir de väldigt fulla.

Han tycker också att den gamla finska grundsatsen ”älä jätä kaveria yksin” fortfarande gäller.

– Jag tycker att vi upprepar den tesen så länge jag jobbar på polisen: Lämna inte din kompis. Det säger vi gång på gång.

Många fester på gång

Vanessa Björklund som är ansvarig för studentkultur och internationella ärenden på Åbo Akademis studentkår i Vasa är inne på samma linje.

– Man ska upplysa varandra om situationen när man ser en alltför berusad person. Man ska försöka få kontakt med personen. Fråga: Vart är du på väg? Och kan man inte ensam hjälpa till så kan man hjälpa till tillsammans med någon annan. Det är små saker man kan göra för att förhindra stor skada.

Björklund säger att det är många fester på gång så här års. Delvis har det med corona att göra.

– Man ser att det har varit en ökning av evenemang efter pandemin. Jag tror att folk är glada att få vara sociala igen.

Havtornen vid Åbo Akademi i Vasa.
Bildtext Havtornen i Vasa är ett omtyckt festställe för Åbo Akademis studeranden i Vasa.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Björklund berättar att det finns så kallade kontaktpersoner på de fester som studentkåren ordnar i Vasa.

– Den här kontaktpersonen kan man med låg tröskel prata med om det är någonting obehagligt under sitsen. Vi har också uppmanat alla våra specialföreningar att ha ett liknande system med kontaktpersoner.

– Den här personen har sedan ett ansvar att vara tillgänglig ifall det händer någonting. Men det här gäller specifikt under ett evenemang. Det finns ju också servitörer som lite kan hålla koll på omgivningen.

Det är små saker man kan göra för att förhindra stor skada.

Vanessa Björklund, Åbo Akademis studentkår