Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Utsläppen ökar inte lika mycket som i fjol – babysteg jämfört med de jättekliv som behövs säger FN:s klimatchef

Vindmöllor i havet utanför Björneborg.
Bildtext Avgörande för att stoppa klimatuppvärmningen är att världen gör sig av med sitt beroende av fossila bränslen och övergår till förnybara källor. På bilden vindmöllor utanför Björneborg i Finland.
Bild: Markku Sandell / Yle

Varje år inför FN:s klimatmöte analyseras klimatarbetet i världens länder. Årets rapport visar att utsläppen nu ser ut att öka aningen mindre än i fjol, men minskningen är inte alls tillräckligt stor.

Enligt de nationella klimatplaner som finns i dag kommer världens utsläpp att öka med 9 procent fram till 2030, jämfört med år 2010.

I fjol låg ökningen på 11 procent och året före det på 14 procent. En minskning syns alltså, men den är inte tillräckligt snabb.

FN:s klimatchef Simon Stiell skickar hälsningar till årets klimatmöte COP28 i Dubai och säger att mötet måste bli en vändpunkt.

– Dagens rapport visar att världens länder tar babysteg för att stoppa klimatkrisen. De måste ta djärva kliv framåt på klimatmötet COP28 i Dubai, säger Stiell i ett pressutskick om rapporten.

Till 2030 ska trenden ha vänt

För att klimatuppvärmningen ska stanna vid 1,5 grader borde utsläppen år 2030 vara 43 procent lägre än år 2019. Enligt de klimatplaner världens länder har för tillfället kommer utsläppen globalt sett ändå att öka de närmaste åren.

Enligt dagens rapport är en vändning ändå på väg: inom några år kommer utsläppen att börja minska i stället för att öka. År 2030 beräknas världens utsläpp ligga 2 procent under nivån för 2019.

– Det finns skäl för optimism, men bara om alla kommer till Dubai med stenhårt fokus på lösningarna, hälsar Simon Stiell.

Uppmaningar inför klimatmötet i Dubai

Simon Stiell påpekar i pressutskicket att det är fullt möjligt för världen att tredubbla produktionen av förnybar energi, att fördubbla energieffektiviteten samt göra verklighet av finansieringsfonden för klimaträttvisa i fattigare länder.

– Det är dags att visa att klimatåtgärder ger massiva fördelar: fler jobb, högre löner, ekonomisk tillväxt, mindre föroreningar och bättre hälsa.

FN-rapporten analyserar klimatplaner från 195 länder.