Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ryska gränsbevakare leder papperslösa till Finland – Orpo: ”Vi måste ta det här på allvar”

Uppdaterad 14.11.2023 20:20.
En gränsbevakare fotograferad bakifrån.
Bildtext Regeringen är redo att stänga gränsen till Ryssland om det behövs.
Bild: Jussi Nukari / Lehtikuva

Finland har beslutat att börja bereda begränsning av trafiken vid östgränsen till följd av den ökade mängden papperslösa som kommit till Finland från Ryssland.

Inrikesminister Mari Rantanen (Sannf) meddelade om det här på en blixtinkallad presskonferens efter att utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskottet diskuterat frågan.

– Ryska myndigheters verksamhet har ändrat på det sättet att resor från Ryssland till Finland tillåts trots att det saknas rätta dokument. Det handlar alltså om olaglig inresa.

Rantanen utesluter inte en stängning av gränsen. Hon säger att regeringen är redo att ta till alla åtgärder som krävs och att man utarbetar ett förslag som tillåter att regeringen bland annat begränsar eller centraliserar gränsövergångarna.

– Vi kan inte ta till de stramaste åtgärderna genast. Men regeringen har rätt att ta till alla åtgärder som lagen möjliggör.

Orpo: Finländarna behöver inte vara oroliga

Också statsminister Petteri Orpo (Saml) säger att Finland är redo att ta till alla verktyg som behövs för att trygga Finlands säkerhet.

Han bekräftar till viss del också experters synpunkter om att det här kan handla om ett ryskt hybridkrig mot Finland.

– Det är tydligt att de här människorna får hjälp att ta sig till gränsen. Det här verkar vara ett mycket medvetet beslut. Regeringens budskap är tydligt: Vi måste ta det här på allvar och värna om säkerheten vid vår gräns.

Orpo säger att ryska gränsbevakare har följt och transporterat migranter till gränsen.

Behöver man vara orolig?

– Man behöver inte vara orolig. Vi har en fantastisk gränsbevakning och lagen tillåter begränsningar vid gränsen.

– Mitt budskap till finländarna är att vi följer med situationen och vidtar åtgärder om det behövs.

Närmare 70 personer har anlänt den här veckan

Många papperslösa personer har kommit till Finlands östgräns under den senaste tiden och de har ansökt om asyl i Finland vid gränsen.

Förra veckan kom 71 sådana personer till gränsen, men antalet verkar öka. Måndagens saldo var 39 papperslösa och före klockan 17 på tisdagen hade 29 personer utan behövliga dokument anlänt till gränsen. Tidigare på eftermiddagen var siffran 21, men en grupp på åtta personer anlände därefter till Nuijamaa.

Enligt överste Mikko Lehmus vid Huvudstaben har personerna som anlänt till Finland inte haft dokumenten i skick, deras profil har ändrat och de ryska myndigheterna har ändrat sitt sätt att handla.

Personerna är inte ryska medborgare, utan de flesta av dem kommer från Mellanöstern.

Ryska myndigheter har släppt förbi migranterna och ska ha uppmanat dem att ansöka om asyl i Finland. Finska myndigheter har diskuterat frågan med ryska myndigheter, utan resultat.