Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Enat fullmäktige godkände positiv budget i Kristinestad

Porträttfoto av man som står nära vatten med en grå t-skjorta
Bildtext Ordförande Peter Grannas är nöjd.
Bild: Kim Blåfield / Yle

Trots kärva ekonomiska tider landar Kristinestads budget för 2024 på ett litet plus. Stadsfullmäktige godkände på måndagen en budget där man också avrundade inkomstskattesatsen till 8,9 procent.

På måndagen behandlade många fullmäktigeförsamlingar nästa års budgetar, så även i Kristinestad. Där kunde man vara nöjda över att landa på ett litet överskott på cirka 60 000 euro.

– Vi är jättenöjda att vi har en plusbudget för 2024. När vi påbörjade budgetarbetet under senvåren så visade det på minus 3,1 miljoner euro, utgående från de prognoser som fanns då. Så på det viset har mycket skett och ändrat under hösten, säger fullmäktigeordförande Peter Grannas (SFP).

Grannas vill ändå påpeka att budgeten kan leva.

– Det finns förstås alltid när det är täta marginaler risker att det kan svänga, också åt det bättre hållet, men också att det kan komma otrevliga överraskningar. Mycket av skatteinkomsterna och statsandelarna bygger på prognoser, så det verkliga utfallet vet man förstås först när det blir bokslut.

Några större diskussioner och förändringar av budgetförslaget blev det ändå inte, enligt Grannas. Utan det var ett enat fullmäktige.

– Allt gick enligt föredragning, förutom små justeringar i målsättningarna, som fullmäktige var enhälligt kring.

Även förslaget att avunda inkomstskattesatsen uppåt, från 8,86 till 8,9 procent, godkändes utan omröstning.

I den allmänna debatten fanns ändå bland annat funderingar kring att kostnaderna ökar inom bildningssektorn när antalet årsverken ökar.

Inräknat som en extra inkomst var också 36 nya vindmöllor som uppskattas bli färdiga under 2023, vilka beräknas ge skatteintäkter på 20 000 euro per mölla.

– Risken finns förstås att vindmöllorna tas i bruk efter årsskiftet och då får vi bara 80 procent av fastighetsskatten på dem, tas de i bruk innan årsskiftet får vi 100 procent. Så det finns lite osäkerhetsfaktorer, men å andra sidan har vi försökt att vara försiktiga med att sätta allt för höga inkomster per mölla.