Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

”Vi skulle verkligen behöva nya lokaler” – Lovisa föreslås skjuta upp bygget av idrottshall och bibliotek

rött trähus med skylten bibliotek utanför, cykel parkerad framför dörren
Bildtext Huvudbiblioteket i Lovisa får räkna med att vara kvar på Drottninggatan 3 i många år till.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Stadsstyrelsen i Lovisa föreslår att bygget av både en ny idrottshall och ett nytt bibliotek ska skjutas fram.

Sedan början av 2000-talet har det pratats om att Lovisa skulle behöva en ny idrottshall. Enligt planerna skulle Lovisa nästa år budgetera 150 000 euro för att starta projektet, och tio miljoner under de därpå följande två åren för bygget.

Nu vill beslutsfattarna ändå skjuta upp bygget med två år till 2026, eftersom stadens ekonomiska situation blivit sämre.

Styrelsens ordförande Arja Isotalo, SDP, säger att beslutet var enhälligt. Alla partiers gruppordförande hade disktuerat igenom budgeten på ett tidigare möte, och alla är införstådda med det ekonomiska läget som Lovisa är i.

Lovisa idrottshall hösten 2016
Bildtext Idrottshallen på Brandensteinsgatan används bland annat av idrottsföreningen Lovisa Tor och skolorna. Arkivbild.
Bild: Yle/Jeannette Lintula

– Det ligger ingen dramatik bakom det. Vi kan bara inte investera så stora summor just nu. Vi vill inte riskera det, säger Arja Isotalo.

Hon påminner att det gjorts renoveringar i hallen som är från 1980-talet. Och så pass mycket pengar finns det ändå i budgeten att små ingrepp kan göras under de närmaste åren vid behov.

Nya biblioteket blir mindre än planerat

Biblioteket i Lovisa centrum har sedan 2018 funnits i den gamla färghandeln på Drottninggatan i Neristan. Dit flyttade verksamheten eftersom den inte kunde stanna kvar i Societetshuset som led av dålig inomhusluft.

Också bygget av ett nytt bibliotek skjuts framåt med två år till 2029. Budgeten för den nya byggnaden krymptes från fem miljoner euro till tre.

Arja Isotalo framför en tavla.
Bildtext Arja Isotalo vill inte att Lovisa tar mer lån än de måste.
Bild: Hanna Othman / Yle

– Den nuvarande byggnaden är kanske inte optimal, men folk har börjat hitta dit. Biblioteket är viktigt, men vi kan inte ta mera lån nu då låneräntorna också är så stora, säger Isotalo.

I den tidigare budgeten hade man beräknat att biblioteksprojektet skulle kosta fem miljoner, men då hade man planer på en konsertsal i samband med biblioteket. Isotalo säger att de nu slopat tanken på salen, och då landar man på tre miljoner istället.

Bibliotekschef Hanna Lindroos är besviken över beskedet att de antagligen måste vänta ännu fler år på en helt egen byggnad, byggd för dem.

– Det är ingen stor överraskning, men dåliga nyheter är det. Vi har redan väntat många år och vi skulle verkligen behöva nya lokaler, säger Lindroos.

Hon säger att hon förstår att stadens situation är jobbig, men huvudbiblioteket är för litet för stunden. Det finns inte tillräckligt med rum för böcker, personalen eller logistiken.

In i Lovisa stadsbibliotek
Bildtext Bibliotek förväntas bjuda på många olika sorters service nuförtiden. Arkivbild från läshörnan på huvudbiblioteket.
Bild: Yle/ Stefan Paavola

– Vi har klarat oss ganska bra, men om vi måste vänta många år till så blir det nästan omöjligt att sköta vårt jobb. Det är för trångt, säger Hanna Lindroos.

Den tidigare bibliotekschefen Tapani Häkkinen sade upp sig i somras eftersom han inte längre orkade vänta på nya lokaler.

Hanna Lindroos säger att de ändå inte tänker ge upp, det är viktigt att inte glömma bort dem. Kanske finns det andra arrangemang eller någon annan byggnad som skulle fungera bättre för dem i framtiden.

Stadsfullmäktige ska ännu behandla och godkänna budgeten för nästa år på sitt möte den 13 december.

Diskussion om artikeln