Varför finns möbler och utrustning kvar i rivningsklart sjukhus? HUS: ”Vi sålde allt vi kunde, till och med handfat”
Tölö sjukhus såldes, och som bäst rivs den låga byggnaden i rödtegel som var olycksfallsstation.
Genom fönster och väggar som rivits öppna kan man se att det finns en del möbler, lampor och andra föremål kvar.
Varför har HUS lämnat möbler och utrustning kvar i byggnaden, Vesa Vainiotalo, fastighetsförvaltare vid HUS?
– Jag vet inte vad det är som har blivit kvar, men det är nog sådant som ingen längre har velat ha, säger han.
Vainiotalo berättar att när man i våras tömde byggnaden tog man till vara all den medicinska utrustning som ännu var relativt ny. Den rengjordes och fördes till HUS andra enheter, och fick fortsätta sin tjänst där.
Man gav personalen möjlighet att köpa det de ville av möbler och annat som går att rengöra. Efter det lade man upp sådant som någon kunde tänkas vilja ha på nätauktion.
– Handfat och bordsytor av rostfritt stål var bland det som intresserade folk mest. De är dyra att köpa nya, säger Vesa Vainiotalo.
Känsliga dokument med information om patienter fördes givetvis bort.
I det som hette Mannerheimsalen fanns också dyrbara lampor, konstverk och möbler. Vainiotalo berättar att de nu är i använding i ett konferensrum i en annan av HUS byggnader.
Det man inte använde lämnade man kvar, och den nya ägaren, pensionsförsäkringsbolaget Veritas, har fått göra vad de vill med det. Det är alltså de överblivna föremålen som nu har synts i huset under rivningen.
– Vi har nog gjort allt i vår makt för att återvinna, försäkrar Vesa Vainotalo.
HUS sålde för några år sedan Tölö sjukhus åt pensionsförsäkringsbolaget Veritas, varefter man hyrde lokalerna. Innan hyreskontraktet i somras tog slut flyttade sjukhusverksamheten till Brosjukhuset i Mejlans.
Den nyare delen rivs, och ersätts med höghus med bostäder. Den gamla delen är skyddad, men det är möjligt att bygga bostäder eller affärsutrymmen i byggnaden.