Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Susann Sonntag firar 40 år på scen med ny musik, sprakande show och en bok

En kvinnlig sångartist poserar i sina svarta scenkläder.
Bildtext Susann Sonntag firar 40-årsjubileum med ny musik, show och en bok om sitt liv.
Bild: Kjell Svenskberg / Yle

Sångerskan Susann Sonntag från Ingå slår på stort när hon firar sitt långa liv på musikscenerna. Hon firar med musik, men inte bara det. Susann Sonntag har också skrivit en bok om sitt liv.

Boken, som går tillbaka ända till barndomen i den folkdansande familjen Kevin, är klar och kommer att ges ut i början av nästa år på bokförlaget Libraria.

– Jag har blivit ombedd att skriva om mitt liv. Min första reaktion var: aldrig i livet. Men tanken mognade så småningom och jag ville berätta om allt, hur det varit både i skolan i tiderna och inom musiklivet, säger Susann Sonntag.

Allt har inte varit en dans på rosor. Både avundsjuka och missunnsamhet samt mobbning under skolåren har drabbat henne.

– Jag skriver om allt, också de tråkigare sidorna i livet. Sådant är ju livet för oss var och en.

Dansade polka som barn

Men hennes barndomsfamilj var en trygg plats. Susanns föräldrar var med och startade Västnyländsk schottis på 70-talet och för Susann kom dansen före musiken.

– Jag dansade polka redan som femåring, skrattar hon och berättar att när Västnyländsk schottis startade så ville hon vara med. Endast danspartnern saknades.

– Kenneth Sonntag från Ingå kände jag till och det var min mamma som uppmanade mig att ringa och fråga om han ville dansa med mig på schottisen.

Sagt och gjort. Tonåringen Susann tog mod till sig där hemma i Lappvik. Hon ringde upp Kenneth i Ingå och frågade. Kenneths korta svar löd: ”Jo”.

– Sedan la vi på luren. Men det ena gav det andra efter det och i år har vi varit tillsammans i 44 år, berättar Susann.

Nytt album

En av låtarna på nya skivan, som släpps till Susann Sonntags 40-årsjubileum, heter För alltid. Den skrev Susann om och för sin man Kenneth. År 2024 har de varit gifta i 40 år.

– Han visste ingenting om låten och när vi spelade in den i studion med ”one take” tillsammans med bandet, där Kenneth ingår, så blev han nog både glad och rörd.

I övrigt består nya albumet av helt nya låtar blandade med singlar som Susann Sonntag släppt som soloartist under de senaste åren.

Flera av låtarna har legat på Vegatoppen. Denna höst också titellåten Jag sjunger än.

Musikshow och bok

I början av år 2024 firar Susann Sonntag med både en musikshow med gäster på Tryckeriteatern i Karis och med en bok.

– Det är inte så många artister i Svenskfinland som gett sig in på att skriva om sina liv så jag tänkte att jag ska väl vara den som sätter ner foten i ankdammen, säger Susann.

Sångerskan Susann Sonntag firar 40 år

43:00

Alla glada minnen med dansbandet, i de finländska Eurovisionsuttagningarna och på konserter under åren kommer med i boken.

– Men också de mörkare sidorna av att stå på scen och vara synlig.

Susann berättar att då hon deltagit i den inhemska Eurovisionsuttagningen, vilket hon gjort hela fyra gånger, så har tidningarna skrivit om utseende och kläder. Ibland mer än om musiken hon har tävlat med.

– Men jag har blivit starkare med åren. Det konstiga är att jag också dragit nytta av både mobbningen i högstadiet och kritiken som jag fått senare.

– I dag bryr jag mig allt mindre om vad folk tycker om mig. Så länge jag står på benen så fortsätter jag göra nya låtar och framföra mina sånger för publik. Det var ju det här jag drömde om redan som liten flicka, säger Susann Sonntag.

Diskussion om artikeln