Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Kimitoöns kommun utreder om Sabbelskasernens skydd kan bli sak för Högsta förvaltningsdomstolen: ”Vi ska diskutera med juridisk expertis om vi borde gå vidare”

Uppdaterad 15.11.2023 08:40.
Sabbelskasernen i Dalsbruk
Bildtext Sabbelskasernens öde har blivit något av en långkörare på Kimitoön. Nu vill kommunen göra en markering och funderar på att gå till högsta instans gällande beslutet att fortsättningsvis skydda byggnaden.
Bild: Arash Matin / Yle

Åbo förvaltningsdomstol anser att Sabbelskasernen är värd att bevaras och ska således skyddas. Nu överväger kommunen att överklaga domstolens beslut eftersom man vill göra en markering.

– Vi ska nu titta på förvaltningsdomstolens beslut tillsammans med juridisk expertis och fundera på om vi borde gå vidare med det här till Högsta förvaltningsdomstolen, säger kommundirektör Erika Strandberg vid Kimitoöns kommun.

Varför vill ni då kanske gå vidare?

– Vi vill nog markera att det här är en viktig fråga för oss. Vi förstår att kulturhistoriska värden ska respekteras men den här byggnadens öde har nog avgjorts för länge sedan, säger Strandberg. Dessutom anser vi också att den är farlig och sticker nog många i ögonen där den står och därför vill vi titta till alla kort här.

Ung kvinnlig kommundirektör.
Bildtext Kimitoöns kommun ska nu utreda vilka möjligheter det finns till att gå vidare säger kommundirektör Erika Strandberg.
Bild: Jesper Alm / Yle

Sabbelskasernens situation har diskuterats i många olika repriser och bland ortsborna är förståelsen liten till varför byggnaden ska skyddas och repareras. Reparationerna som inletts i höst ansvarar närings-, trafik- och miljöcentralen för och åtgärderna genomförs av restaureringsföretaget Restart Oy.

– De åtgärder som nu görs i byggnaden ansvarar staten för och de kostnaderna kommer inte att falla på kommunen, säger Strandberg.

Bygg- och miljönämnden förvånade över domstolens beslut

Att förvaltningsdomstolen i Åbo anser att Sabbelskasernen ännu är värdefull och ska skyddas överraskar bygg- och miljönämnden i Kimitoön.

– Visst är jag ordentligt överraskad för byggnaden måste enligt mig repareras nerifrån upp, för vem vågar egentligen gå upp på taket och göra det som krävs i nuläget, säger Patrik Sjöblom, SFP, som är ordförande för nämnden. Men om det nu är en byggfirma med specialkunskap så hoppas man väl att de vet vad de håller på med.

Man med hatt på huvudet.
Bildtext Arkivbild. Patrik Sjöblom hoppas att bondförnuft skulle användas då det gäller Sabbelskasernens öde.
Bild: Yle/Monica Forssell

Sjöblom hoppas att man med tanke på Sabbelskasernens öde skulle använda sig av sunt bondförnuft.

– Min oro handlar om att det av någon orsak ändå blir kommunen som i slutändan får stå för notan, säger Sjöblom.

Frågetecken kring byggtillsynens ansvar

Då Yle Åboland diskuterat Sabbelskasernens öde och framtid med olika personer har frågan om ortens byggtillsyn ofta dykt upp i diskussionerna. Många undrar vad byggtillsynens ansvar har varit och varför byggnaden har tillåtits förfalla?

Sjöblom vill inte beskylla någon för att inte ha gjort sitt jobb utan tror att processerna är utdragna och det går lätt år då man försöker utreda vilka åtgärder som kan genomföras.

Sabbelskasernen i Dalsbruk
Bildtext Sabbelskasernen har fått stå och förfalla i många år.
Bild: Arash Matin / Yle

– Jag tror inte man kan anklaga någon för det här utan man tar ofta ett år i taget och flyttar fram saker och ting, säger Sjöblom. Inte läcker taket om det inte regnar och i kommunen brukar det vara lite som hemma att saker och ting drar ut på tiden.

Kimitoön utreder skyddet på Sabbelskasernen

2:49

Diskussion om artikeln