Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Efter VM-floppen i somras: Emma Hayes ny förbundskapten i USA – uppges bli världens bäst betalda damtränare med miljonlön

Emma Hayes i Chelsea.
Bildtext Emma Hayes har över ett decennium i Chelsea bakom sig.
Bild: Ash Knotek/Shutterstock/All Over Press

USA floppade i fotbolls-VM i somras – nu har man hittat en ny förbundskapten. Chelseas tränare Emma Hayes tar över tidernas mest framgångsrika damlandslag.

Sommarens VM i fotboll slutade i ett riktigt magplask för USA. Efter två raka VM-guld blev det rekordtidigt respass då Sverige slog ut USA i åttondelsfinalen.

Det var givet att Vlatko Andonovski hade gjort sitt som förbundskapten, och det var få som lyfte på ögonbrynen då Emma Hayes presenterades som efterträdare sent i går kväll finsk tid.

Efter mer än ett decennium i Chelsea blir den pågående säsongen Hayes sista i Londonlaget. I slutet av maj kliver hon på USA-tåget – mindre än två månader före OS-turneringen i Paris.

– Det är en stor ära att få leda det otroligaste laget i världen. Jag har drömt om att träna USA länge. Det kommer att krävas ett hårt jobb för att nå målet: att vinna hela tiden på den högsta nivån, säger Hayes i samband med beskedet.

Hon tar hand om ett landslag i förändring. Profilspelare som Megan Rapinoe och Julie Ertz har lagt skorna på hyllan och förberedelsetiden inför OS-fotbollen i juli nästa år blir knapp.

Fram till att Hayes är tillgänglig kommer Twila Kilgore att leda USA. Hon blir assisterande tränare till Hayes.

Bäst betald på damsidan

Hayes har tränat Chelsea sedan 2012 och har bland annat tagit klubben till sex ligatitlar. Under åren har hon ansetts vara en av de mest inflytelserika tränarna i damfotbollen.

Nu väntar jobb i ett landslag med medaljtryck på sig. USA missade medalj för allra första gången i ett VM i somras och i OS-sammanhang har amerikanskorna bara bränt en topp tre-placering en gång.

Stora medier som The Guardian och The Athletic rapporterar att Hayes får rejält betalt för att fortsätta föra USA till medaljer. Samstämmiga uppgifter talar om att Hayes blir den bäst betalda fotbollstränaren på damsidan.

Det ska handla om en årslön på runt 1,6 miljoner dollar, knappt 1,5 miljoner euro.

Gregg Berhalter, förbundskapten för USA på herrsidan, ska ha tjänat lika mycket under 2022.