Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Infektionsöverläkaren Asko Järvinen svarar på 10 frågor om coronaläget just nu

Asko Järvinen sitter vid ett bord och tittar framåt. Han har ett glas vatten framför sig.
Bildtext Asko Järvinen är infektionsöverläkare vid HUS och svarade på lyssnarnas frågor i Slaget efter tolv på onsdag.
Bild: Paavo Jantunen / Yle

Publiken fick ställa sina frågor till Asko Järvinen i Slaget efter tolv. Här kan du läsa mer om de frågor och svar som ställdes.

Efterfrågan på coronavaccin har varit så stort att vaccinet har tagit slut i många kommuner.

Stora allmänna vaccinationstillfällen har också fått kritik för att ha varit dåligt organiserade och Institutet för hälsa och välfärd har medgett att vaccinationerna kom igång för sent.

Det här oroar framför allt riskgrupper.

I onsdagens Slaget efter tolv medverkade infektionsöverläkaren Asko Järvinen från vårdsammanslutningen HUS för att svara på publikens frågor om det coronavirusutbrott som vi upplever just nu.

Asko Järvinen, är vi mitt inne i en ny svallvåg av coronasmitta?

– Det kan man säga, det kan till och med hända att smittotalen är högre nu än under tidigare toppar. Om man får förkylningssymptom nu så är risken ganska stor för att det är just coronaviruset man har fått. Men det betyder inte att det skulle vara många av oss som blir svårt sjuka, utan de är tvärtom ytterst få.

Vaccin + covid-19 = bra skydd

Asko Järvinen förklarar att den coronavirusvariant som nu förorsakar de flesta smittorna lyckas kringgå den immunitet vi redan hade fått mot coronaviruset.

– Men som det ofta är med nya virusvarianter: de är mer smittsamma och lyckas kringgå gammal immunitet, men de förorsakar kanske samtidigt en mindre svår sjukdom. En sjukdom som är mindre farlig.

Järvinen förklarar att tidigare vaccinationer och tidigare genomgången coronainfektion fortfarande ger ett mycket bra skydd mot en svår coronainfektion.

Henkilöitä jonottamassa Walk in -rokotusjonossa Kouvolan Hallituskadulla.
Bildtext Vaccinationsköer i Kouvola.
Bild: Antro Valo / Yle

Hur länge ska man hållas hemma om man känner sig sjuk?

– I 80 procent av de fall där en person har spridit smittan vidare så har smittan skett två dagar innan man själv fått symptom och två dagar efter, säger Järvinen.

Han konstaterar att fem dagar efter att man börjat känna sig sjuk så är risken för att man ska sprida smittan vidare mycket liten, men inte noll.

– Om man till exempel ska träffa många gamla människor eller personer som riskerar att få en svårare sjukdomsbild så kan man använda andningsskydd ännu några dagar till.

Vem är det som nu behöver ta ett vaccin?

– Alla de som tagit de vaccindoser som tidigare har rekommenderats har ett bra skydd mot svår sjukdom, säger Järvinen. Också trots att det redan hunnit gå en lång tid sedan man fick sin senaste vaccindos.

Kolme punatakkista naista seisoo käytävällä, joka on täynnä ihmisiä.
Bildtext Åbobor köade i många timmar för coronavaccin i början av november.
Bild: Heinimaija Hirvonen / Yle

Järvinen säger att riktigt gamla, sköra människor och personer med allvarliga underliggande sjukdomar som lungsjukdomar och njursvikt kan ha nytta av en ny dos vaccin eftersom underliggande sjukdomar kan förvärras i samband med en coronainfektion.

– Den största nyttan dessa personer får av vaccinet är att man får ett kortvarigt, 1-3 månaders, delvist skydd mot själva infektionen.

Järvinen betonar att vaccinet främst skyddar mot svår infektion, men det skyddar oss inte från att bli smittade.

Min man hör till en riskgrupp, får jag som närstående då coronavaccin?

– Influensavaccin ges till familjemedlemmar och närstående, men inte coronavaccinet eftersom coronavaccinet egentligen inte skyddar mot smitta utan bara mot svår sjukdom, säger Järvinen. Genom att vaccinera familjemedlemmar så kan man inte skydda personen med underliggande sjukdom från smitta.

Om man nyligen varit förkyld, eventuellt med odiagnisticerad corona, kan man då ta vaccinet någon vecka senare?

Asko Järvinen uppmanar i sådana här fall att man gör upprepade coronatest med hemtester. Om de första testerna är negativa ska man testa på nytt.

– Då måste man våga sätta pinnen lite djupare i näsan, och testa på ett lite grövre sätt. Då får man bättre rätt resultat.

Järvinen säger att om man insjuknar i corona och har till exempel en inbokad vaccinationstid så då ska man inte ta vaccinet under den kommande vinterperioden.

– Då har man egentligen blivit ”vaccinerad” i och med infektionen.

Hur länge lever viruset på ytor som till exempel ett handtag?

– Coronaviruset kan säkert leva i några dagar men vi vet också att risken för att bli smittad via ytor är ganska liten.

En kvinna i grön jacka och munskydd står vid en skärm för avgående flyg.
Bildtext Asko Järvinen rekommenderar inte att människor som nyligen testat positivt exempelvis flyger snabbt därpå.
Bild: Jorge Gonzalez / Yle

En äldre man över 80 år har fått fyra doser av coronavaccin, den senaste i maj 2022. Ska också han vaccinera sig nu?

– Ja, man rekommenderar en femte spruta för de äldre. Men man har också ett bra skydd från de fyra tidigare doserna mot svår sjukdom, säger Järvinen.

En kvinna över 60 har fått 4 doser vaccin tidigare och dessutom insjuknat i lindrig corona i våras. Ska hon vaccineras nu?

– Genom sin infektion fick hon på sätt och vis redan en vaccindos. Hon ska åtminstone inte vaccineras bland de första nu, eventuellt kan hon överväga att inte alls ta vaccinet.

En kvinna har testat positivt för corona i går, kan hon flyga i morgon?

– Jag skulle inte rekommendera det, hon smittar andra. Eventuellt kan man resa med tät mask om man i övrigt mår bra. Men om man blir sjukare då man redan befinner sig utomlands är det osäkert hur försäkringen gäller eftersom hon redan var sjuk då hon reste iväg.

Om man är under 50 år och diabetiker och har tidigare tagit vaccindoser – ska man då vaccinera sig nu?

– Diabetes räknas som riskgrupp men där spelar åldern en stor roll. Som under 50-åring så är risken för svår sjukdom mycket liten. Vänta hellre med vaccinet och låt de äldre få sitt vaccin först. Vaccinera hellre i ett senare skede.

Mer om ämnet på Yle Arenan