Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Nu är allt klappat och klart för eltåg mellan Karis och Hangö

Projektledare Lucas Holm och arbetsledare Jan-Peter Paulin tittar på elektrifieringen av järnvägen mellan Karis och Hangö.
Bildtext Projektledare Lucas Holm och arbetsledare Jan-Peter Paulin gör en sista check vid järnvägen i Ekenäs.
Bild: Yle / Minna Almark

Elektrifieringen på järnvägen mellan Karis och Hangö är nu färdig. Det är också klart att det blir lokaltåg som börjar trafikera på sträckan när den tas i bruk för persontrafik igen.

I ungefär två år har projektledare Lucas Holm från företaget GRK arbetat med att elektrifiera järnvägen mellan Karis och Hangö. Nu är arbetet i princip färdigt och järnvägen är klar för trafik. Bara några justeringar finns kvar, säger han.

– Det är jätteskönt att kunderna är nöjda och att vi inte har haft några större problem.

Här åker det första eltåget någonsin mellan Karis och Hangö - Spela upp på Arenan

Arbetet har i korthet gått ut på att undersöka marken för att sedan gräva ner runt tusen stolpar och stolpfundament. Efter att elstolparna monterats upp har Lucas Holm och hans kollegor dragit ledningar och justerat och dokumenterat arbetet.

– Det har varit ett ganska massivt jobb, konstaterar han.

En unik svängbro i Ekenäs

Tidtabellen har varit lite utmanande eftersom tillgången till material ställvis har varit dålig på grund av Rysslands anfallskrig mot Ukraina. Också kostnaderna för materialet har skjutit i höjden. Men problemen har löst sig.

– Visst har det varit utmanande i vissa skeden, men vi har inte haft någon större oro för att det inte skulle fixa sig, säger Holm.

Järnvägsbron vid Ekenäs är elektrifierad.
Bildtext Svängbron vid Ekenäs är den enda i sitt slag i Finland.
Bild: Yle / Minna Almark

En av de mest intressanta momenten under projektets gång är svängbron i Ekenäs. Bron öppnar sig i sidledes för båtar som ska in i Pojoviken och enligt Lucas Holm är bron den enda i sitt slag i Finland.

– Den är speciell eftersom elektrifieringen svänger med när bron svänger sig, förklarar han.

Första testkörningen avklarad

Måndagen den 6 november vid sjutiden på morgonen körde det första eltåget någonsin från Karis till Hangö.

Det var frågan om en testkörning med ett ellok som drog godsvagnar. Testet gjordes för att kontrollera hur alla system på banan fungerar och att det inte händer något avvikande vid inmatningsstationerna, säger Harri Säkki som är projektchef vid Trafikledsverket.

– Det är klart att det var spännande att se hur det skulle gå, trots att vi hade förberett oss väl.

För att vara på den säkra sidan hade Säkki placerat ut manskap vid inmatningsstationerna för att vid behov kunna göra justeringar i sista minuten. Men allt gick som planerat och ingenting strulade till sig.

Också Lucas Holm var med på den första testkörningen.

– Det är ju alltid fint att vara med på en sådan testkörning. Lite spännande var det nog, men vi var säkra på att allting skulle fungera.

Lokaltåg ersätter rälsbussarna

Innan järnvägsavsnittet mellan Karis och Hangö kan tas i bruk måste Trafik- och kommunikationsverket Traficom bevilja lov för det.

När lovet väl är beviljat kan Trafikledsverket överlämna järnvägsavsnittet för kommersiellt bruk.

– Jag skulle tro att vi får lovet att ta banan i bruk i slutet av det här året, gissar Harri Säkki.

Elledningar ovanför järnvägen mellan Karis och Hangö.
Bildtext Nu går det elledningar ovanför järnvägen hela vägen från Karis till Hangö.
Bild: Yle / Minna Almark

Elektrifieringen av Hangö–Hyvinge-banan har gått enligt tidtabellen. Men trots att avsnittet mellan Karis och Hangö kan börja användas redan efter årsskiftet vill VR inte kommentera speciellt mycket om sina planer för själva tågtrafiken.

Det som i alla fall är klart är att rälsbussarna ersätts med lokaltåg. Rälsbussarna har hört till kategorin fjärrtåg.

”I fortsättningen körs tågtrafiken mellan Karis och Hangö med lokaltåg. Vi berättar mer om när trafiken inleds och ser till att tågbiljetterna kommer till försäljning så snart som möjligt efter att Traficom har gett tillstånd att ta banan i bruk”, berättar VR:s närtrafikdirektör Anu Punola i ett pressmeddelande.

Under arbetet med att elektrifiera banan har VR ersatt rälsbussarna mellan Karis och Hangö med bussar. Enligt gällande tidtabeller trafikerar de ersättande bussarna fram till årets slut.

VR har tidigare gjort upp olika planer för hur direkt tågtrafik mellan Helsingfors och Hangö kunde se ut. Men inte heller på den här punkten vill tågbolaget säga något om sina planer.

Elektrifieringen på banavsnittet mellan Karis och Hyvinge fortsätter nu som planerat. Enligt Harri Säkki kommer det projektet att slutföras om ett år.

– Vi är då i samma skede som vi är för Karis–Hangö-avsnittet nu.

På fredag (17.11) ordnas en testkörning med de nya lokaltågen som ska trafikera mellan Karis och Hangö.

Diskussion om artikeln