Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Stadionplaner får hård kritik av fotbollsklubbarna i Karleby – idrottsparksbolagets vd förvirrad av responsen

Bild av hybridarenan i Karleby.
Bildtext Så här är det tänkt att den nya fotbollsstadion i Karleby ska se ut.
Bild: Arkkitehtitoimisto Jääskeläinen

Bland annat läktaren på den nya fotbollsstadion i Karleby väcker frågor. Byggandet av stadion som planeras i anslutning till hybridarenan ska påbörjas våren 2025.

Fotbollsklubbarna i Karleby är inte nöjda med den fotbollsstadion som planeras vid idrottsparken. Bland annat upplever klubbarna att de inte har haft tillräckligt med inflytande över hur arenan ska se ut.

GBK kommenterar saken på sin webbplats. Klubben förnekar att stadion som nu planeras har fått godkännande av styrelsen eller att det skulle råda konsensus om projektet mellan byggalliansen och fotbollsklubbarna.

KPV är inne på samma linje.

I september uttryckte KPV sin oro över att den nya stadion inte kommer att förbättra sportens nuvarande förutsättningar tillräckligt. I uttalandet skriver man att det inte löns att bygga en fotbollsstadion i anslutning till den hybridarena som planeras i staden.

Tidningen Keskipohjanmaa var först med nyheten.

Vid ett gemensamt möte på onsdag ska man försöka hitta en lösning på meningsskiljaktigheterna.

Diskussionen går vidare

Timo Sivula, vd för Karleby Idrottspark, säger att han är förvirrad över situationen.

Enligt Sivula har det ordnats fem användarverkstäder kring stadionprojektet, och diskussionen i dem har varit kritisk men konstruktiv.

– Efter workshopparna var intrycket hos alla inblandade att vi tillsammans har designat en fantastisk fotbollsarena.

Man står vid en vägg.
Bildtext Timo Sivula, vd för Karleby Idrottspark, säger att det finns en del missförstånd kring stadionplanerna.
Bild: Kalle Niskala / Yle

Han tror fortfarande att man kan hitta en gemensam linje kring byggandet av stadion.

– Det är stora känslor, idéer och åsikter inblandade. Nu sätter vi oss ner och tänker på det tillsammans. Det här är inte en olösbar situation. Vi kommer nog vidare, säger Sivula.

Både KPV och GBK är också oroliga för att det kommer att öka driftskostnaderna om fotbollsstadion byggs i anslutning till hybridarenan. Samtidigt skulle intäkterna från matchevenemang minska betydligt, eftersom till exempel restaurangverksamheten och försäljningen av reklamplatser skulle försvinna från klubbarna.

Timo Sivula säger att han som tidigare chef för en idrottsförening också förstår den här oron, och att man vill säkerställa att klubbarna ska kunna få intäkter från matcherna.

Oroligt fotbollsfolk har skrivit till stadsstyrelsen

En grupp personer som deltog i stadionprojektets användarverkstäder har också skrivit om sin oro till Karleby stadsstyrelse, som fungerar som styrgrupp för idrottsparken.

Planerna har kritiserats för att inte ge åskådarna tillräckligt skydd mot regn och vind.

– Det har funnits en illustration på vår hemsida som ger intrycket av att takfoten på huvudläktaren är olyckligt kort. Nu har bilden tagits bort och ersatts med en byggnadsritning där man kan se läktaren i rätt skala och att takfoten sträcker sig knappt två meter över den främre kanten, säger Sivula.

Enligt honom ser vindskyddsplattorna i ändarna av huvudläktaren till att den kalla vinden inte stör publiken. Storleken på plattorna kan också ökas ytterligare vid behov.

– Vi har skydd för väder och vind.

Byggnadsritning av den nya fotbollsstadion i Karleby.
Bildtext På byggnadsritningen kan man se att taket sträcker sig över den främre kanten på läktaren.
Bild: Kokkolan Urheilupuisto Oy

I brevet till stadsstyrelsen uttrycks också förvåning över att stadions läktare inte har takkonstruktioner. Enligt Timo Sivula kan gamla illustrationer ligga bakom fotbollspublikens missnöje.

– Illustrationer har gjorts långt innan det nuvarande aktiebolaget grundades. Då ritades en plan med täckt läktare enligt UEFA:s kategori 3. De här bilderna finns kvar och spökar.

För läktarna på kortsidorna finns inga takkonstruktioner planerade, eftersom stadion nu är tänkt att höra till UEFA:s lägre kategori 2. Enligt den behöver inte att alla delar av läktaren vara täckta.

Sivula säger att UEFA 2-kategorin krävs för att man ska kunna spela ligamatcher på planen. Planerna tar ändå hänsyn till att stadion kan byggas ut för att uppfylla kraven för den högre kategori 3.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel Uuden jalkapallostadionin suunnitelmat saavat kipakkaa kritiikkiä seuroilta Kokkolassa – stadionyhtiön toimitusjohtaja hämmentyi palautteesta, skriven av Petri Kuikka. Översättning: Jakob Lillas.