Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Parkkipate fick inte fotfäste i Lovisa – skrev ut 200 felparkeringsavgifter i somras

Skyltar med information om parkeringsövervakning står vid en parkeringsplats. Bilden är fotad från insidan av en bil.
Bildtext Lovisaborna är vana med att kunna parkera utan att behöva fundera på risken att få betala felparkeringsavgift.
Bild: Malin Valtonen / Yle

Privat parkeringsövervakning verkar inte ha blivit det nya normala i Lovisa, men en del företag har fortsatt med det även efter bostadsmässan.

I början av sommaren började flera företag i Lovisa använda sig av privat parkeringsövervakning. Det skulle vara en tillfällig lösning för att se till att inte mässbesökare tar kundernas parkeringsplatser.

Det här fick en del kritik på sociala medier av Lovisabor som vant sig vid att kunna parkera utan någon risk för att få felparkeringsavgift.

I juni skrev Yle Östnyland om att åtminstone kaféet Selli, matbutiken K-Supermarket och loppiset Suurkirppis hade tagit i bruk parkeringsövervakning. Kafé Selli finns inte längre.

Sami Naskali som driver loppiset berättar att man slutar med parkeringsövervakning så fort kontraktet tar slut, innan årsskiftet.

Parkeringsövervakning behövs inte i Lovisa. Inte skulle det ha behövts under bostadsmässan heller, men det visste vi inte på förväg, säger Naskali.

Bilar parkerade utanför en affärslokal. En skylt visar att området har parkeringsövervakning.
Bildtext Suurkirppis fotograferat i somras. Loppiset ligger på andra sidan vägen från K-Supermarket.
Bild: Mira Bäck / Yle

Under sommaren (juni–augusti) skrev parkeringsövervakningsföretaget Parkkipate ut dryga tvåhundra felparkeringsavgifter i Lovisa.

Parkkipates vd Christian Metsäranta svarar på Yle Östnylands frågor per e-post och skriver att företaget fått en del nya ställen att övervaka inför bostadsmässan. En del ställen har fortsatt med privat parkeringsövervakning medan andra slutade när mässan var över. Mer detaljerade uppgifter än så ger företaget inte ut.

Vid K-Supermarket i Lovisa var parkeringsövervakningen i bruk bara en kort tid under sommaren. Enligt köpman Roger Karlsson hade man ingen användning för den.

Parkeringsplatsen utanför matbutik. En skylt berättar att området har parkeringsövervakning.
Bildtext K-Supermarket använde Parkkipates tjänster en kort tid. Arkivbild.
Bild: Mira Bäck / Yle

Det samma gäller för Drottningstrandens nya K-market.

– Vi har inte fått bort skyltarna ännu men vi har kommunicerat via sociala medier att parkeringen inte övervakas längre, säger köpman Peter Hortling.

Parkkipate kommer efter sina skyltar i något skede.

Hortling överraskades av hur starka känslor parkeringsövervakningen väckte hos Lovisabor.

– Många människor har förståelse för att det var skäligt att ha parkeringsövervakning under mässan så att butiken skulle vara åtkomlig med bil, men efter mässan var signalen stark om att det inte behövs mer, säger Hortling.

Diskussion om artikeln