Hoppa till huvudinnehåll

Nyhetsskolan

Yle Nyhetsskolan: Den osynliga fienden – hur skolstress påverkar unga

Agnes Granqvist, Fanny Honkakangas, Maija Sjöblom och Nea Rönn är gymnasietuderande i Vasa övningsskolas gymnasium
Bildtext Agnes Granqvist, Fanny Honkakangas, Maija Sjöblom och Nea Rönn har bandat in en podd om hur skolstress påverkar gymnasiestuderandes vardag.
Bild: Yle Nyhetsskolan/Nea Rönn

Många unga upplever studiestress och känner att samhället sätter för stor press på dem. Den här podden diskuterar hur skolstress känns och vad vi kan göra för att motverka stressen.

Agnes Granqvist, Fanny Honkakangas, Maija Sjöblom och Nea Rönn som går i Vasa övningsskolas gymnasium har bandat den här podden till Yle Nyhetsskolan.

Vi upplever att dagens samhälle sätter allt för stor press på ungdomar och deras prestationer. Det är mycket som sker i en ungdoms liv utanför skolan. Den konstanta skolstressen påverkar ungas mentala hälsa. Det här syns tydligt i en kartläggning som vi gjorde bland gymnasiestuderanden i Vasa övningsskolas gymnasium.

Att de flesta gymnasiestuderande upplever stress är allvarligt. Det påverkar både våra skolprestationer och våra privatliv. Vi efterlyser förändring och frågar oss om det är hälsa eller skolkunskap som är viktigare. För om vi bryts sönder av stress under skoltiden, hur ska vi då ha ork och ambition att fortsätta göra vårt samhälle till en bättre plats?

Yle Nyhetsskolan: Den osynliga fienden - hur skolstress påverkar unga

15:38