Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vanligt med sexuella trakasserier på restauranger under julfestsäsongen: ”Värsta tiden på året”

Servitör tar beställning
Bildtext Trakasserier av olika slag är vanligt inom restaurangbranschen. Ingen ska ändå behöva uppleva att det är en del av arbetet, säger en krögare.
Bild: Mostphotos

Tre av fyra servitörer har upplevt sexuella trakasserier i arbetet. Särskilt vanligt är det vid fester och kring högtider.

Restaurangchefen Christa Aarnio-Haavisto från Vasa vet att många restauranganställda utsätts för sexuella trakasserier oftare än vanligt under julfestsäsongen.

– Det har tafsats, skällts, flirtats, visslats och knäppts med fingrarna. Klassiska fall som egentligen inte borde förekomma, berättar hon om sina erfarenheter.

Aarnio-Haavisto, som har arbetat i olika uppgifter inom restaurangbranschen i tolv år, tror att problemen under julfestsäsongen inte bara beror på alkohol utan också på att det är många kunder som sällan besöker restauranger.

– Då går det lite överstyr och man vet inte hur man ska behärska sig, säger Aarnio-Haavisto.

Kvinna i blå belysning.
Bildtext Christa Aarnio-Haavisto har många års erfarenhet av restaurangbranschen.
Bild: Jarkko Heikkinen / Yle

Ralf West, som har arbetat som ordningsvakt i 14 år, säger rakt ut att julen är den värsta tiden på året. När det gäller sexuella trakasserier har han främst fått opassande förslag.

– Det är lite gratis sprit och så går det överstyr, säger West.

En kund sa att han vill ha mig till efterrätt, en annan frågade när jag kommer hem från jobbet.

Kvinna, Rovaniemi

Fenomenet har också identifierats av servicefacket PAM. Enligt arbetsmiljöexperten Erika Kähärä vet de anställda i branschen att sexuella trakasserier är att vänta under julfestsäsongen.

Yle frågade om restauranganställdas erfarenheter av sexuella trakasserier. Citaten i den här artikeln har plockats bland dem. Yle har kontrollerat skribenternas identitet.

Tre av fyra servitörer har upplevt trakasserier

PAM kartlade senast sina medlemmars erfarenheter av sexuella trakasserier 2020. Inom restaurangbranschen gällde enkäten servitörer.

Enligt Kähärä finns det inga tecken på att de sexuella trakasserier som restauranganställda utsätts för skulle ha minskat.

75 procent av servitörerna sa att de hade upplevt trakasserier på jobbet. Då samma undersökning gjordes 2015 var andelen 61 procent.

Sju procent av servitörerna sa att de stöter på sexuella trakasserier varje arbetspass eller varje dag. Över hälften av de upplevda trakasserierna var verbala.

”Det är ingens uppgift att bli trakasserad”

I ljuset av statistik och erfarenheter förekommer det alltså trakasserier. Det samma säger tio anställda inom restaurangbranschen som har berättat för Yle om sina erfarenheter.

Servicefackets Erika Kähärä påminner om att det verkligen inte är någons uppgift att bli sexuellt trakasserad.

– Det värsta i situationen är om restauranganställda accepterar sexuella trakasserier som en del av sitt arbete.

Kvinnor kommer för nära och tafsar. Det har också hänt att de har gett sig på familjeklenoderna.

Man, Kervo

Susanna Tuohiniemi, som driver ett familjeföretag inom restaurangbranschen i Vasa, håller med.

Hon har inte arbetat med kundservice på flera år, men vet av egen erfarenhet och av sina anställda att sexuella trakasserier förekommer.

Tuohiniemi anser att det är mycket olyckligt om restauranganställda måste förbereda sig på sexuella trakasserier före arbetsskiftet.

Trakasserier kan dock förekomma på arbetsplatsen när som helst. Därför berättar Tuohiniemi redan i samband med anställningen för unga om frågor som gäller trakasserier: vad som får hända och vad som absolut inte får hända.

– Jag berättar också vad man ska göra om någon går över gränsen, säger Tuohiniemi.

Dumt beteende ökar kring alla fester och högtider. Särskilt om man rör sig i grupp. Man förbereder sig inte på det med annat sin egen yrkeskunskap.

Kvinna, Villmanstrand

Enligt Ralf West, som arbetar vid restaurangens dörr och garderob, måste ordningsvakterna kunna läsa situationer och styra upp dem verbalt redan på förhand.

– Några gånger har jag sagt mer bestämt än vanligt att det nog är ett bra tillfälle att sluta, säger han.

Skäggig man i uniform.
Bildtext Ordningsvakten Ralf West försöker förutse situationer som kan leda till sexuella trakasserier.
Bild: Juha Lahti

West säger att han aldrig har behövt visa ut en kund från restaurangen på grund av att anställda blivit trakasserade.

– När andra kunder har blivit sexuellt trakasserade har jag nog kastat ut folk, säger han.

Vad kan man göra?

Restauranger gör upp egna handlingsplaner för trakasserisituationer.

Enligt PAM borde planen åtminstone innehålla bestämmelser om när det är tillåtet att påpeka en kunds beteende. Ändras inte beteendet kan man vägra att betjäna kunden.

– Budskapet ska vara så starkt att arbetstagarna förstår att de verkligen har rätt att skydda sig själva även när en representant för arbetsgivaren inte är på plats, säger Kähärä.

Enligt Kähärä beslutar restaurangerna själva om sina riktlinjer för situationer där de vägrar att servera kunder.

Den allmänna riktlinjen är dock att fysisk kontakt och obehagligt sexuellt tilltal är godtagbara skäl för att vägra betjäning.

En kund gav mig en viagra, en kondom och en förfrågan om att komma hem till henne som ”dricks”.

Man, Kuopio

Det samma säger Olli Varmo, direktör för turism- och restaurangförbundet Mara. Enligt honom finns det ingen fastställd gräns för när man kan vägra att ge service.

– I sista hand är det företaget som bestämmer när kunden inte längre ska betjänas, men det är klart att man inte kan fortsätta betjäna en kund på bekostnad av arbetstagarens säkerhet, säger Varmo.

Kvinna i beige tröja.
Bildtext Krögaren Susanna Tuohiniemi tar tidigt upp frågan om sexuella trakasserier med nya anställda.
Bild: Kalle Niskala / Yle

Christa Aarnio-Haavisto anser att det är viktigt att ingripa i trakasserier snabbt och med låg tröskel. Vid behov kan man ta hjälp av förmän och ordningsvakter.

– Vi går tillbaka till de situationerna och försöker stoppa dem genom att säga att den typen av beteende inte är okej.

Aarnio-Haavisto säger att hon själv inte förbereder sig på sexuella trakasserier på något särskilt sätt. Genom åren har hon lärt sig hur man ska agera i trakasserisituationer.

– Du kommer långt med ett leende och att diskutera lugnt. Jag kan också säga bestämt att jag inte vill bli rörd, berättar hon.

En gång strök en kund mig över håret, vilket var det underligaste någonsin.

Man, Tammerfors

De senaste åren har sexuella trakasserier fått mycket uppmärksamhet, vilket har gjort ämnet lättare att prata om. Förändringen syns också på restaurangerna.

– Vi är på väg åt helt rätt håll. Dagens unga beter sig väldigt smart, säger Aarnio-Haavisto.

Tuohiniemi håller med, men enligt henne var man ändå tvungen att efter coronapandemin gå igenom med ungdomar hur man beter sig på en restaurang.

– Nu är vi ändå tillbaka på samma nivå som före coronan, säger Tuohiniemi.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel Ovimiehenä työskentelevä Ralf West valmistautuu jo pikkujoulukauden seksuaaliseen häirintään: ”Pahin aika vuodesta”, skriven av Matti Rinnekangas. Översättning: Jakob Lillas.

Diskussion om artikeln