Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Borgåbo, så här bokar du coronavaccin via nätet

Uppdaterad 15.11.2023 18:51.
Vaccineringar förbereds i Borgå.
Bildtext Coronavaccinationerna i Finland kom i gång för sent den här hösten, enligt THL. I Borgå finns det lediga vaccinationstider, men bokningssystemet visar dem inte på rätt sätt. Arkivbild.
Bild: Jorge Gonzalez / Yle

Borgåbor har undrat över varför det inte går att boka tid för coronavaccination i Näse via bokningstjänsten på nätet.

I tidsbokningsprogrammet kan man välja att boka tid för influensavaccin eller coronavaccin. Det finns tider för influensavaccin, men trycker man på knappen för coronavaccin så visar kalendern bara rött.

Päivi Sippula som är välfärdsområdets resultatenhetschef för hälsocentraltjänster ger rådet att välja tidsbokningen för influensavaccin och sedan skriva in i fältet för tilläggsinformation att man vill ha coronavaccin.

De öppna vaccinationstiderna som finns i Borgå kan användas för att få antingen influensavaccin, coronavaccin eller båda två. Samma skötare ger båda vaccinen.

Välfärdsområdet jobbar på att få in en ändring i tidsbokningssystemet så att det bara skulle finnas en knapp för säsongsvaccinationer i Borgå istället för två skilda.

Silppula berättar också att många har bokat skilda tider för influensavaccin och coronavaccin, förmodligen av rädsla för att få värre biverkningar av att ta båda på en gång.

Enligt Silppula behöver man inte oroa sig för det, får man biverkningar så är de inte värre än vad någondera vaccinet enskilt skulle ge. Däremot kanske man känner sig hängig två gånger istället för en om man tar vaccinen vid olika tillfällen. Att ta båda vaccinen på en gång gör också så vaccineringstiderna räcker till bättre.

Tidigare i höst var efterfrågan på coronavaccin stort, nu har köerna lättat lite.

Tillägg kl. 18.51: Det går förstås också att boka tid via telefon genom att ringa sin egen hälsostation. Information och telefonnummer finns på välfärdsområdets webbplats.

Diskussion om artikeln