Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Niinistö om läget vid östgränsen: Nationella säkerheten går kanske före asylrätten

Uppdaterad 15.11.2023 16:55.
Närbild av Sauli Niinistö som sitter på en brun läderfåtölj vid ett bord. Han tittar framåt. Framför honom på bordet syns flaskor.
Bildtext President Sauli Niinistö säger att det finns skäl att diskutera läget vid östgränsen, trots att det är ömtåligt.
Bild: STELLA Pictures/ddp/abaca press

President Sauli Niinistö säger att åtgärder behövs vid gränsen till Ryssland. I Ryssland väcker det här ilska.

Regeringen fortsätter söka lösningar på den ökande trafiken av asylsökare vid den ryska gränsen.

Inrikesminister Mari Rantanen (Sannf) väntas hålla en presskonferens ännu i eftermiddag. Enligt uppgifter till Yle ska statsrådet samlas till ett brådskande möte före presskonferensen.

I tisdags talade Rantanen om att Finland till och med kan stänga hela landets gräns. Enligt statsminister Petteri Orpo (Saml) är Finland redo att ta till alla verktyg som behövs för att trygga landets säkerhet.

Niinistö: Skäl att öppet diskutera

President Sauli Niinistö var inne på samma fråga under sitt officiella besök hos den tyska presidenten Frank-Walter Steinmeier i Bonn.

Den nationella säkerheten går kanske före asylrätten, men det är en ömtålig fråga, säger Niinistö.

– Nu är det skäl att ganska öppet diskutera förhållandet mellan den nationella säkerheten och de internationella mänskliga rättigheterna. Den frågan kommer fram allt klarare.

Niinistö hänvisade både till Tyskland och flera andra europeiska länder som har sett problem med en massiv invandring och förändrat sina principer.

Presidenten jämförde med den senaste flyktingvågen från Ryssland vid årsskiftet 2015-2016. Då försökte man med den tidens lagstiftning bromsa trafiken av asylsökande. Nu finns kraftfullare verktyg, påpekade president Niinistö.

Natomedlemskap och försvarsavtal med USA orsaken?

I Ryssland uppges det finnas en stark kritik mot Finlands planer på att ytterligare begränsa trafiken över gränsen, enligt nyhetsbyrån AFP.

Kremls pressekreterare Dmitri Peskov säger att Ryssland beklagar Finlands val av väg, där man enligt honom medvetet drar sig ur de goda relationer som har funnits mellan Finland och Ryssland.

Det gavs inga ryska kommentarer om gränsbevakningens förändrade rutiner.

Hittills har Ryssland stoppat papperslösa flyktingars väg till Finland, med undantag för den korta perioden för åtta år sedan. Just nu stoppas de inte.

– Det finns förstås naturliga behov runtom i världen att komma till Finland och söka asyl, säger Niinistö. Men bakgrunden både för åtta år sedan, och kanske nu, är också rå business. Niinistö talar om kriminella som tar betalt för att hjälpa flyktingarna.

Varför Ryssland tillåter det är inte så svårt att räkna ut, enligt Niinistö. Han hänvisar till sina tidigare uttalanden om att man måste räkna med så kallade elakheter från Ryssland efter Natoansökan och anslutningen.

Den här gången kan också DCA-avtalet med USA utlösa en förändrad rysk gränspolitik.

Kan bli besvärliga situationer

År 2016 löstes problemet då Ryssland igen stoppade möjligheten för asylsökarna att närma sig den finska gränsen. Därefter övergick man till det normala, då inga asylsökare kunde använda Ryssland som genomfartsland.

Nu är vi där igen, när det verkar som om den ryska gränsbevakningen släpper igenom eller rentav hjälper utländska asylsökare som åker till Finlands gräns och begär asyl.

Niinistö påpekar att den finländska lagstiftningen nu ger betydligt bättre redskap för att stoppa trafiken – men det kan komma besvärliga situationer, varnar presidenten.

Kompletterad kl. 16.39 med uttalandet från Kreml.