Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Yles uppgifter: Situationen vid gränsen har eskalerat – regeringen skärper de åtgärder som planerades

Uppdaterad 16.11.2023 06:42.
Närbild av Mari Rantanen som talar vid ett talarpodium.
Bildtext Tanken var att inrikesminister Mari Rantanen (Sannf) skulle meddela om åtgärder vid östgränsen under onsdagskvällen – så blir det inte.
Bild: Silja Viitala / Yle

Statsrådet besluter i dag om gränsövergångarna vid östgränsen. De åtgärder som först planerades anses otillräckliga. Under natten har fem asylsökande anlänt till gränsövergångarna i sydöstra Finand, uppger polisen på X.

Läget vid Finlands östgräns ska diskuteras vid statsrådets allmänna sammanträde i dag och då slås också åtgärderna fast, uppger STT.

Enligt ett pressmeddelande från statrådet beslöt regeringen i går om tilläggsåtgärder för att trygga gränssäkerheten.

Enligt Yles uppgifter har de begränsningar som regeringen de senaste dagarna planerat visat sig vara otillräckliga.

Antalet asylsökande ökar snabbare än regeringen väntade sig, och därför bereder man nu under torsdagen striktare skärpningar vid gränsen.

Yles källor tar inte ställning till om det beslut som nu bereds eventuellt handlar om att stänga gränsövergångarna vid östgränsen.

Det var meningen att inrikesminister Mari Rantanen (Sannf) skulle informera om åtgärder vid östgränsen klockan 17.30 i går. Presstillfället flyttades ändå framåt, först till 17.40, sedan till 17.50. Slutligen ställdes presstillfället in.

Den officiella förklaringen var att det behövdes mer tid för beredningen.

Ryssland uppges hjälpa till

En asylsökande som i måndags tog sig över gränsen från Ryssland till Finland säger till nyhetsbyrån STT att ryska poliser hjälpte honom på vägen.

Enligt mannen STT talat med hade en polis på polisstationen i Viborg frågat honom om han är på väg till Finland och sagt att de kunde hjälpa.

Mannen uppger att ett ryskt militärfordon förde honom till något slags polisstation mellan Viborg och den finska gränsen. Där blev han uppmanad att ta en taxi, som enligt mannen inte var någon vanlig taxi.

Taxin körde mannen och hans vänner till gränsen. Därefter cyklade han och de övriga asylsökande i gruppen över gränsen.

Efter att antalet asylsökande med bristfälliga resehandlingar hade ökat, meddelade Gränsbevakningsväsendet i måndags att det nu är förbjudet att ta sig över gränsen på cykel vid övergånganra i Vaalimaa, Nuijamaa och Imatra.

Ett stort antal cyklar står lutade mot en låg mur och mot varandra. Cyklarna har använts av personer som sökt asyl i Finland.
Bildtext Dussintals cyklar i gott skick har lämnats vid gränsövergången i Vaalimaa. Bilden är tagen i Vaalimaa på förmiddagen onsdagen den 15 november.
Bild: Kalle Purhonen / Yle

Vad handlar det om?

Såväl statsminister Petteri Orpo (Saml) som inrikesministern har sagt att Finland är redo att ta till alla åtgärder som krävs vid gränsen för att säkerställa säkerheten.

Enligt uppgifter överväger man att ta i bruk paragraf 16 i gränsbevakningslagen som reviderades i fjol.

Den handlar om tillfällig stängning av ett gränsövergångsställe, begränsning av gränsövergångstrafiken och koncentrering av ansökan om internationellt skydd.

Statsrådet kan besluta att ett gränsövergångsställe ska stängas eller att gränsövergångstrafiken ska begränsas om det är nödvändigt för att avvärja ett allvarligt hot som riktas mot den allmänna ordningen, den nationella säkerheten eller folkhälsan.

I lagen finns två förutsättningar för stängning eller begränsning av gränstrafiken.

Det kan handla om ett exceptionellt stort antal inresande under en kort period, eller grundad misstanke om att inresan sker till följd av en främmande stats påverkan.

Allt fler papperslösa under onsdagen

Allting bottnar i att det kommit allt fler asylsökande med bristfälliga resehandlingar till Finland via östgränsen under de senaste dagarna.

Fram till kockan 22 på onsdagen hade 75 personer tagit sig över gränsen, uppger Gränsbevakningen på X (tidigare Twitter).

Människorna är från Mellanöstern och uppmanas av ryska myndigheter ansöka om asyl i Finland.

Enligt uppgifter leder ryska gränsbevakare migranterna till finska gränsen. Tidigare har ryska myndigheter inte släppt förbi personer som inte har rätta resedokument.

Svenska Yle besökte Vaalimaa gränsstation på onsdagen