Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Här är kvinnan som ska leda Hangö – Petra Ståhl vill vara tillgänglig för invånarna på Finlands sydspets

Petra Ståhl
Bildtext Petra Ståhl är den första kvinnan på stadsdirektörsposten i Hangö.
Bild: Maria Wasström/Yle

Lösningsinriktad och lättillgänglig – det är adjektiv som Petra Ståhl gärna använder om sig själv. Hon ser fram emot att träffa Hangöbor och hoppas de kommer fram och pratar en stund.

Lojobon Petra Ståhl valdes i tisdags till ny stadsdirektör i Hangö efter Denis Strandell som går i pension i mars.

Petra Ståhl är född 1981 i Kuopio och bor i dag i Lojo med sin familj. Hon är utbildad filosofie magister och jobbar som livskraftsdirektör i Vichtis.

– Jag är en livskraftsmänniska och stadsutvecklare och det tror jag kommer att vara väldigt viktigt också i Hangö. Genom planläggning och markpolitik kan man göra mycket, säger Ståhl.

Petra Ståhl ska leda Hangö

5:20
Här kan du lyssna på en intervju med Petra Ståhl.

Hon säger att hon egentligen inte blev förvånad över att bli vald till ny stadsdirektör men däremot överraskade det henne att hon vann med så bred marginal. Hon fick 28 av sammanlagt 31 röster i valet.

– Det är väldigt bra att börja ett nytt arbete med så starkt mandat, säger en glad Petra Ståhl.

När hon promenerar längs korridorerna i Vichtis ämbetshus i Nummela haglar gratulationerna från alla hon möter. Exakt när hon börjar sitt nya jobb i Hangö vet hon ännu inte men det klarnar inom kort.

Mycket att lära

– Hangö är en mångsidig, vacker och unik stad, berömmer Petra Ståhl.

Hon medger att hon har mycket att lära sig om staden. Hon vill gärna jobba med att utveckla näringslivet och nämner hamnen som särskilt viktig för Hangö. Hon lyfter också fram potentialen i flera direkttåg mellan Hangö och Helsingfors.

Trots att Ståhl växte upp i Kuopio talar hon en utmärkt svenska. Som ung jobbade hon bland annat som au pair i Sverige.

– Jag har inte använt svenska i arbetslivet så den har lite rostat, ursäktar hon sig, helt utan orsak för språket löper smidigt.

Första kvinnan

Petra Ståhl är den första kvinnliga stadsdirektören i Hangö men hon tror inte att just det kommer att vara avgörande för hur hon leder staden.

– Jag hoppas att det viktigaste inte är vad man har för kön. Alla stadsdirektörer är individuella. Jag tror det mera handlar om hurdan jag är som stadsdirektör, säger Petra Ståhl.