Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Lovisa Tor har väntat i decennier på en ny idrottshall: ”Sätt i gång nu så får vi något gjort”

Uppdaterad 15.11.2023 21:22.
Jonas Hällfors på innebandytränningar.
Bildtext Jonas Hällfors minns löften från 2010 om en ny idrottshall i Lovisa.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

Lovisalaget ser med oro på framtiden då bygget av en ny idrottshall ser ut att skjutas upp med några år igen.

Det är trångt i gången vid omklädningsrummen i idrottshallen. Unga spelare och deras föräldrar är på väg ut i novembernatten. Inne i idrottshallen har Lovisa Tors representationslag tagit över planen.

– Nog har jag tillbringat en ganska stor del av mitt liv här i hallen. Först som riktigt liten, sen med skolan och så förstås med innebandyn, så det här är en bekant plats, säger Jonas Hällfors.

Han anfaller igen för Lovisa Tor efter några års spelpaus. Han minns löften som tidigare har getts om en ny idrottshall i Lovisa.

– Det har länge varit tal om att det ska komma en ny hall. Jag minns redan att 2010, när vi steg till ligan, så var det tal om att vi efter ett par år har en ny hall. Men här är vi ännu, säger han.

Idrottshallen byggdes på 1980-talet och har bland annat under åren drabbats av svåra fuktskador. Beslutsfattarna har nu planer på att än en gång skjuta upp bygget av en ny idrottshall.

Vad är bra och vad är dåligt här?

– Minnena. Jag har endast bra minnen härifrån och stämningen har alltid varit bra. Men publiken har svårt att se hela planen och golvet har börjat slutta i hörnet mot Lovisaviken. Det är kanske på tiden att få något nytt, säger Jonas Hällfors.

Vilka hälsningar har du nu då åt politikerna i Lovisa?

– Sätt i gång nu. Det har länge varit på tapeten, så får vi något gjort.

Peter Tuominen i idrottshall.
Bildtext Peter Tuominen undrar hur det går för idrotten i Lovisa om idrottshallen måste stängas.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

Det allmänna intrycket av idrottshallen är snabbt tittat gott. Rätt nymålade ytor, rent och belysningen är bra. Då Lovisa Tor har hemmamatch är stämningen ofta intensiv med omkring 200 anhängare på plats, trots att laget spelar i Finlandsserien.

– Här är golvet dåligt, det ger lite efter och borde nog åtgärdas, så igen far igenom här, säger lagledaren Peter Tuominen.

Han visar på hörnet i idrottshallen som Jonas Hällfors nämnde. Det syns klart att golvet har satt sig. En bärande balk avtecknar sig underifrån mot golvytan.

Svacka på salgolv.
Bildtext Här har golvet lagt sig och sviktar på vissa ställen.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

– Jag tror staden vet om det här, det har varit tal om golvet i ett år nu, men helt hundra procent säker är jag inte, säger Tuominen.

Som en av de bärande krafterna för innebandyn i Lovisa är Peter Tuominen mer än du med idrottshallen.

– Man kan nog säga att det är mitt andra hem. Jag har ju varit i över 32 år i samma hall, så det börjar nu kännas som ett andra hem, säger han.

Tuominen tycker att Lovisa stad länge och bra har tagit hand om junioridrotten, med grattis salhyror som ett exempel. Men nu ser han med oro på framtiden.

– Man är lite rädd nu. Kan det någon gång ta slut med innebandyn och all annan idrott här? För vi skulle nog faktiskt behöva en ny hall nu ganska snabbt här, säger han.

Om den nuvarande idrottshallen stänger innan det finns en ny ersättande går det illa för Lovisa Tor.

– Då är det nog hundra procent säkert att Lovisa Tors kör ner sitt representationslag och så måste säkert hälften av juniorerna sluta. För det finns inte rum till att träna och spela mera.

– Det här var väl den femte eller sjätte gången som hallprojektet blev flyttat. Så jag vet inte om man kan tro mer på att det kommer en ny hall, säger Peter Tuominen.

Tors herrlag tränar tre gånger i veckan i idrottshallen.

Diskussion om artikeln