Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Två felaktiga byten blev kostsamma för Sport – Ässät kvitterade till 2–2 efter 59.59 och avgjorde sedan i förlängningen

Aleksi Matinmikko spelar ishockey.
Bildtext Segermålskytten Aleksi Matinmikko gjorde två mål, sitt andra och tredje för säsongen.
Bild: Elmeri Elo / All Over Press

I FM-ligan i ishockey var Sport nära att ta sig upp på slutspelsplats. I två kritiska skeden åkte laget på utvisning för felaktiga byten och Ässät kunde vända 1–2-underläget till en 3–2-seger.

Sport var nära att gå upp på slutspelsplats i samband med bortamatchen mot Ässät men åkte på en sur förlust. Med två minuter kvar att spela, då Sport ledde med 2–1 efter två mål av Jens Lööke, drog Vasalaget på sig en tvåminutare på grund av för många spelare på isen.

Ässät och Martin Lefebvre lyckades kvittera till 2–2 i den sista sekunden och matchen gick till förlängning.

Där åkte sedan Sport igen på en utvisning på grund av för många spelare på isen. Backen Aleksi Matinmikko tog vara på tillfället och avgjorde matchen med sitt andra mål för kvällen och Ässät vann med 3–2.

– Vi får förbättra kommunikationen. Två sådana där utvisningar kostade oss poäng, konstaterar Sports tränare Risto Dufva på presskonferensen.

Utvisningsbåset blev bekant för Sport som drog på sig hela sju utvisningar under matchens andra halva. Tränaren Dufva var inte nöjd med spelet efter den andra periodpausen.

– Vi blev för passiva då vi ledde och offensiven blev lidande. Men vi kämpade tappert fram till den sista tekningen.

Ässät bröt en förlustsvit på fyra matcher och för Sport innebar förlusten att laget misslyckades med att ta sig upp på slutspelsplats. Sport är nu elva, en poäng bakom TPS som klev upp på tionde plats.

SaiPa ligger hopplöst sist

I Åbo bjöd TPS sin hemmapublik på ett riktigt målkalas. TPS vann över ligajumbon SaiPa med hela 9–1.

Henri Kiviaho i SaiPas mål hade ingen vidare kväll. Han räddade bara 22 av 31 puckar och hade en räddningsprocent på 71,0.

TPS-spelarna firar ett mål på isen.
Bildtext TPS-spelarna firar Emil Johanssons 2–0-mål sent i den första perioden.
Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press

I TPS stod Aarne Intonen (3+0) för ett hattrick. Det svenska nyförvärvet Lukas Wernblom (0+2) spelade sin andra match i TPS-tröjan och spelade fram till två mål.

SaiPa har bara tagit 15 poäng på 19 matcher och ligger hopplöst sist. Tränaren Ville Hämäläinen gav inte sitt lag något vidare betyg.

– Jag är ordlös. Det fanns bara ett lag i rinken och TPS var bättre på allt. Det var en viljelös och svag insats från vår sida, säger Hämäläinen på presskonferensen.

HIFK vände och vann

HIFK stod för en imponerande vändning hemma mot JYP. Matchen stod 2–4 efter 40 minuter men HIFK vann med 5–4 inför en nästan fullsatt hemmahall.

Matchen bjöd på en målrik inledning. Då 10.56 hade spelats förde Jerry Turkulainen upp JYP i en 3–1-ledning och i samma veva bytte HIFK målvakt.

Utbytte landslagsmålvakten Roope Taponens saldo blev 5 räddningar på 8 skott, medan inbytte Niko Hovinen noterades för 12 räddningar på 13 skott.

Niko Hovinen räddar ett skott.
Bildtext Niko Hovinen fortsätter att imponera.
Bild: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Turkulainens mål blev det sista i den första perioden och det var HIFK:s tränare Ville Peltonen relativt nöjd med.

– Bra att vi inte låg under med fler mål, konstaterar Peltonen på presskonferensen.

Resultat

HIFK–JYP 5–4 (1–3, 1–1, 3–0)
HPK–KalPa 2–3 (0–2, 0–1, 2–0)
Kärpät–KooKoo 3–1 (0–1, 2–0, 1–0)
TPS–SaiPa 9–1 (2–0, 4–0, 3–1)
Ässät–Sport 3–2 (0–1, 1–1, 1–0, 1–0)